Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Att amortera eller inte amortera – det är frågan

Med anledning av Joakim Bromans ledare "Var har unga råd att bo när bostadsmarknaden är låst?" i ST 12 oktober.

En rad organisationer, bland annat OECD och EU, pekar på den mycket höga privata skuldsättningen som en ekonomisk risk för Sverige. Sverige som på alla andra områden får AAA-betyg på ekonomins område. Den enskilt viktigaste orsaken till den höga skuldsättningen är en i flera avseenden dysfunktionell bostadsmarknad.

Grundproblemet är ett för lågt byggande i tillväxtregionerna under lång tid. När efterfrågan på bostäder ökar, tillgången är för låg, bostadspriserna skenar, räntorna är historiskt låga, då ökar skuldsättningen. Och vinnarna är?

Vårt svar blir då, öka tillgången på bostäder, öka nyproduktionen av främst hyresrätter.

Hur illa svensk bygg- och fastighetssektor fungerar, beroende bristande konkurrens, visas av att aktörerna fortsatt bygga exklusiva bostadsrätter istället. När de väntade vinsterna på dessa uteblir, ja då sjunker byggandet. Vilket är syftet med bostadsbyggande? Att ett antal exploatörer ska få tillräckligt stora vinster, eller att tillgången på en bra bostad är en förutsättning för såväl individen som en fungerande arbetsmarknad och ett samhälle värt namnet?

Är då problemet skuldkvotstak eller amorteringskrav? Enligt min uppfattning nej.

Frågorna till Joakim Broman blir därför:

■ Är det i grunden rimligt att du som låntagare ska amortera på ditt lån?

■ Är det rimligt att låntagaren av banken får sin återbetalningsförmåga bedömd?

■ Är det rimligt att det finns normerande regler för banker och kreditinstitut för att motverka en fastighetsbubbla? (Vi är några som ännu minns tidigt 1990-tal i Sverige, och konsekvenserna för såväl skuldsatta människor som för bankräddande skattebetalare.)

■ Är det rimligt att stimulera ett system som bygger på kontinuerliga värdestegringar på bostaden, det vill säga som något som du ska tjäna pengar på?

Om så är fallet, då är det lätt att förstå att det ser ut som det gör på svensk bostadsmarknad. Om inte, låt oss fortsätta samtala om hur vi hittar lösningar när det gäller den så viktiga bostadsfrågan. Ett samtal om amorteringskrav, skuldkvotstak, ränteavdrag, reavinstskatt och fastighetsskatt. Inte "styckevis och delt" utan som en lösning för hela Sverige och för alla, inte bara för några.

Ingemar Nilsson (S), riksdagsledamot från Västernorrland och ledamot i finansutskottet

SVAR DIREKT:

Ingemar Nilsson och jag är överens om en sak: hushållens höga skuldsättning beror i grunden på en dysfunktionell bostadsmarknad.

Det socialdemokratiska parti Nilsson företräder gör dock trots goda möjligheter ingenting för att reformera detta haveri. Man motsätter sig nödvändiga marknadsanpassningar av hyressystemet, och föreslår varken skatte- eller regleringsmässiga förenklingar för bostads- eller byggmarknader. Man basunerar ut att det ska byggas mer, och särskilt hyresrätter, men skapar inga förutsättningar för att det ska ske. Tvärtom försämrar man kraftigt konsumenternas möjlighet att efterfråga bostäder, och byggföretagens möjligheter att bygga dem.

Nilsson ställer frågan om det är rimligt att man amorterar på sin bostad. Mitt svar är ja. Men är det rimligt att det finns bolånetak, dubbla amorteringskrav, och kvar att leva på-kalkyler som utgår från sju procents ränta fastän riksbankens reporänta är negativ?

Sammantaget gör alla dessa regleringar att till och med de som har hyggliga löner och kontantinsatser – i min text exemplifierade jag med 28 000 kr i månaden och en kontantinsats på 150 000 kronor – är utestängd från bostadsmarknaden i Sveriges tio största städer. Den som tjänar ännu mindre, och saknar sparkapital, ska vi inte ens tala om.Dessa problem, liksom hushållens skuldsättning, kan bara mötas genom omfattande reform av den bostadsmarknad som Socialdemokraterna ytterst är ansvarig för att skapa.

Joakim Broman, liberal ledarskribent

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel