Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Att skära i en hälsocentral kommer kosta mer än det smakar – se åter över sparpaketet

 
Bantningen av hälsocentralerna
Visa alla artiklar

Nyligen fick vi veta att hälsocentralen i Nacksta är hotad i sin nuvarande form. Detta trots massiva protester.

Under de dialogmöten som hållits har svaren från tjänstemännen varit dåligt underbyggda, vilket gjort att frågetecknen ökat efteråt.

Det fria vårdvalet, där antalet listade patienter används som ett belöningssystem, slår ut mindre hälsocentraler, trots att behovet av primärvård finns.

Istället för att fokusera på antalet listade patienter borde värdet på en offentligt driven hälsocentral på en ort eller i ett område också vara viktigt. Det kan bland annat handla om patienternas socioekonomiska bakgrund, ålder och hälsa.

Skalas verksamheten ner i Nacksta blir det ännu färre fullvärdigt offentligt drivna hälsocentraler i länet. I förlängningen kan det innebära större samhällskostnader i andra områden såsom sjukresor och ökad otrygghet. Att skära i en hälsocentral kommer därigenom kosta mer än det smakar.

Primärvården borde präglas av ett solidariskt tänkande - "av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov" – istället för av lönsamhet. Därför är det viktigt att värna hälsocentralerna genom att ta ansvar för personal och patienter istället för att sälja dem till högstbjudande.

Med det sagt vädjar vi till regionledningen att se över sparpaketet på nytt.

Jan Lahti, ordförande Socialdemokraterna Nacksta

Johan Nilsson Alsterbåge, ordförande S-studenter Medelpad

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel