Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Att vara politiker borde vara ett förtroendeuppdrag – inte en profession

”Vad fan får jag för pengarna” undrade Leif Östling i ett klassiskt uttalande gällande skattepengarna. Nu kan jag berätta om ett område som han, och vi andra skattebetalare får avnjuta. Delar av regeringen behagar aväta sin frukost offentligt vid ett uppdukat bord, ett så kallat ”pressfika”. Här behagar delar av regeringen avnjuta sitt morgonfika inför publik. Jag kommer osökt att tänka på 1700-talet när konungen lät sig påklädas inför sina ”undersåtar”.

Numera är vi skattebetalare enligt mig undersåtar till en ny överklass, nämligen ”nomenklaturan”. De som är våra valda företrädare lever och verkar in en situation som är mycket främmande för vissa av oss som givit dem makten. Politikeretablissemanget ser verkligen till att stå i fokus och media sväljer glupskt deras beten. Dessutom verkar det ju vara så att dessa beslutsfattare bestämmer sina egna ”frikostiga” förutsättningar.

Jag tycker verkligen, och hoppas innerligen, att vi som deras uppdragsgivare, skaffar oss en rimlig och sund relation till den överhet som vi faktiskt försörjer. Politiker skapar sällan något, men förhoppningsvis kan vi förhindra att dessa förstör för mycket.

För övrigt förstår jag inte att vi, till exempel i Sundsvall, satsar friskt på alla möjliga objekt i en högkonjunktur med konkurrensutsatta upphandlingar. Detta i stället för att göra sådana satsningar i lågkonjunktur där detta kunde verkställas med, som det förr kallades, beredskapsarbeten. Eller i alla fall med en mycket bättre upphandlingsförutsättning.

Vi måste börja ifrågasätta politik och politiker. Vi måste inse och förstå att vi försörjer politiker som i min mening är av tveksam kvalitet. Att vara politiker borde inte vara en profession utan mer ett förtroendeuppdrag. De som är entreprenörer, företagsledare, innovatörer, och näringslivsutvecklare borde göra sin värnplikt som politiker. Det var så det ursprungligen var, att de som var duktiga tog ansvar.

Rune Östberg

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel