Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Åtta år sedan massakern på Utøya – en viktig årsdag att minnas

Åtta år har nu gått sedan det ofattbara illdådet där 69 unga människor mördades. De höll på med det de tyckte allra mest om – att prata och lära sig om politik och tillsammans med andra verka för att förändra samhället till det bättre.

För oss SSU:are är denna årsdag viktig. Viktig för att minnas. Viktig för att lära. Viktig för att engagera. Vi ska minnas våra kamrater i AUF, lära oss om de fascistiska och nazistiska idéer som låg bakom illdådet, samt engagera oss mot fascism och för allas lika värde.

För massakern på Utøya var ingen enskild händelse. Att målet var unga socialdemokrater var heller ingen slump. Socialdemokratin är och har alltid varit fascismens motpol. Fascismen med dess splittrande och människoföraktande ideologi står i bjärt kontrast mot det öppna, demokratiska och jämlika samhälle vi socialdemokrater ämnat skapa och fortsätter kämpa för.

Det händer att man beskriver gärningsmannen som en ensam galning – en ”lone wolf”. Så var inte fallet. Fascism och en polariserad debatt understödjer både mördarens politiska motiv och hans hat.

Otrygghet föder hat och misstro – och så möter vi återigen fascism, även i ett upplyst samhälle. Till syvende och sist är det ett resultat av en utveckling där resurser fördelats skevt, där ojämlikheten ökat, där klyftor har vidgats.

För det blir mycket enklare att ställa grupp mot grupp när man upplever en allt större otrygghet. Det blir också enklare att uppleva större trygghet om man i sin tur upplever att någon tar fighten för en, att resurserna räcker till.

Runt om i världen ser vi en utveckling som förskräcker. Det fria ordet angrips och demokrati och mänskliga rättigheter utmålas som ett hinder för utvecklingen. Man ställer grupp mot grupp och sår splittring bland människor. Vi har i vårt eget land sett hur ungdomar som engagerat sig för jämlikhet och allas lika värde blev påhoppade för sin hudfärgs skull. Vi kunde läsa kommentarer där ”vanligt folk” skrev att det behövdes en Breivik igen. SSU Hylte föll offer för rasismen i dess vidrigaste skepnad.

På andra sidan Atlanten twittrade senast häromveckan president Donald Trump att fyra kvinnliga kongressledamöter med utländsk härkomst borde ”åka hem”. I Sverige ser vi en höger som inför maktens lockelse dras till nya, oheliga allianser.

SSU kan inte acceptera den här utvecklingen. Socialdemokratin kommer alltid att vara fascismens motpol. I dag minns vi offren på Utøya. Och varje dag fortsätter vi att kämpa för människovärdet – i klubbverksamheten, i skolan, i trappuppgången, i kommentarsfältet. Vi gör det för dem vars engagemang slutade alltför tidigt.

SSU Västernorrland genom Johanna Eriksson, Emil Nordfjell, Axel Melbin, Ellen Mattsson, Lina Forsman, Online Filipsson och Sebastian Norlander

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel