Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Även hälsocentraler och kollektivtrafik behövs för en levande landsbygd

 
Bantningen av hälsocentralerna
Visa alla artiklar

I en insändare i ST 28/10 skriver Hans Forsberg (C) om det styrande blockets stöd för landsbygden, i Landsbygdsprogrammet. De så kallade serviceorternas skolor i Stöde, Indal och Liden är undantagna i den pågående skolutredningen med bantning av antalet skolor.

Det är klokt och viktigt, om kommunernas landsbygd ska ha en chans att bli attraktiv för fler, att inte bygden dör ut.

Men där tar det slut. Inom två andra viktiga områden, kollektivtrafiken och primärvården verkar det inte finnas någon strategi.

I fråga om kollektivtrafiken har den styrande trion (S, C och V) i de två senaste kommunvalen lovat bättre kollektivtrafik för landsbygden. Vad har hänt? Ingenting för Nedansjö- och Stödeborna. Det finns fortfarande ingen buss-/tågförbindelse som vardagar är inne i Sundsvall vid 07-tiden. Inte heller någon sen kvällsavgång från stan under helger mot Nedansjö/Stöde.

Matfors har bra busslinjer även helger. Varför inte förlänga den sista avgången till Matfors även västerut? Kollektivtrafiken har många fördelar och miljön är något som måste stå i fokus. För de som börjar jobba tidigt och de som vill vara i stan lite senare på helger borde det finnas kollektivtrafik.

Även om frågan om hälsocentralerna är en fråga för Region Västernorrland, så borde Forsbergs parti, och övriga partier, se att primärvården är en förutsättning för att hålla landsbygden levande. Partierna i kommunen måste ha en helhetssyn och föra en dialog med de valda företrädarna i regionen.

Det mycket okloka förslaget att göra Stöde hälsocentral till en filial till Matfors vittnar om en okunskap om de faktiska förhållandena. Det handlar om att hålla landsbygden levande, men också att Stöde hälsocentral är en väldigt välskött primärvård med god personalbemanning, bra patientunderlag och mycket god renommé. Stöde hälsocentral har en hög kvalité.

Kommunpolitikerna måste ta en allvarlig diskussion med sina partikamrater i Regionen angående primärvården.

Vilka barnfamiljer vill flytta till Stöde och Indal/Liden om det bara finns en hälsocentral-filial med begränsade resurser? Då hjälps det inte att det i nuläget finns skolor. Elevunderlaget kommer antagligen att minska på sikt. Det blir en ond spiral.

För att kommunens landsbygd ska fortleva och utvecklas krävs skolor, bredband, kultur- och fritidsaktiviteter, men också fullbemannade hälsocentraler och bättre kollektiva kommunikationer. Landsbygden behöver en helhetslösning.

I Stöde väntar vi på stöd från er företrädare som vi valt. Ställer ni upp för våra behov och vår hälsocentral? Än så länge har det varit tyst.

Kent Eriksson, Stöde

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel