Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Även vi pedagoger borde få testa oss och få snabbare svar – för att skolorna ska fungera

 
Corona: Skolan
Visa alla artiklar

Att arbeta inom skolan och på högstadiet, som jag gör, skriver många pedagoger om och delar inlägg på sociala medier. Det skrivs om hur vår situation ser ut och listor delas att vi på högstadiet ligger som nummer sju på högsta smittorisk.

Jag har hela tiden känt att det är bara att arbeta på och vi gör allt för att skapa de bästa förutsättningarna för våra ungdomar, så de får den utbildning som de förtjänar.

Just nu är vi ett fåtal pedagoger på plats som verkligen gör det bästa för att tänka på alla riktlinjer, vi har delat upp klasserna, vi minimerar kontakten mellan vuxna så gott det går, vi går och äter olika tider, allt rengörs om och om igen. Det fungerar och vi som arbetslag behöver verkligen arbeta som ett team för att få ihop allt.

Jag har inte känt någon som helst irritation eller uppgivenhet, fram tills i söndags då jag lyssnade på Stefan Löfvens tal där han nämner att vi har utbildning trots allt. Då vi lärare ej ingår i att få testa oss och få snabbare svar.

Skall vi pedagoger bära samhällets undervisning, borde vi få ingå i att testa oss och få snabbare svar, precis som i vården. I dagsläget är halva personalstyrkan på vårt högstadium hemma och väntar på svar. Vilket inte är något ovanligt, det ser ut så på de flesta skolor.

Min kollega har sin mamma i Tyskland och berättade att där får skolpersonal testa sig varje vecka även om de inte har några symtom, om de arbetar inom skolan.

Vi i skolan skall bara lösa situationen utan stöd från regering, ingen plan finns för oss. Allt skall bara fungera. Vår vardag är annorlunda mot vad alla restriktioner säger. Därför borde en speciell plan för tester sättas in för skolpersonal.

Gå in med en handlingsplan för oss pedagoger om skolor skall fortsätta fungera, så vi håller, för att kunna hålla igång våra skolor, då det är en viktig del för samhället i dagsläget. Hjälp oss med detta!

Maria Emanuelz, pedagog

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel