Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Avskaffa det generella strandskyddet

Vid två tillfällen försökte den tidigare alliansregeringen liberalisera strandskyddet, med den enda effekten att strandskyddets tillämpning kom att bli än striktare. Nu håller regeringen tillsammans med Centerpartiet på att göra samma misstag en gång till.

Problemet med dagens strandskydd är att det ligger som en blöt filt över möjlighet till byggnation i attraktiva lägen. Detta blir ett särskilt problem i de delar av landet där läget är den största komparativa fördelen samtidigt som avstånd till samhällsservice och arbetsmarknad drar ner fastighetspriserna.

Moderaternas lärdom av två strandskyddsreformer som inte föll ut i en liberaliserande riktning är uppenbar: Det krävs ett helt nytt grepp för att inte göra om samma misstag en gång till, vilket nu regeringen tillsammans med Centerpartiet är på god väg att göra.

Å ena sidan menar regeringen att det ska bli lättare att bygga där exploateringstrycket är lågt, å andra sidan sägs att det är viktigt att strandskyddet används till att skydda obrutna strandlinjer från byggnation. På många håll i Sverige träffar båda dessa formuleringar på samma platser. Effekten blir, precis som i tidigare fall då lagstiftaren varit otydlig och lämnat stort tolkningsutrymme åt tillämpande myndigheter, att nuvarande praxis på området kommer att fortbestå.

Moderaterna föreslår att strandskyddet reformeras helt genom att det inverteras. Det innebär i klartext att allt generellt strandskydd avskaffas och att varje kommun istället kan peka ut särskilt skyddsvärda strandområden, men då naturligtvis enligt en strikt reglering för när detta kan ske och med ersättning till den fastighetsägare som i de fall går miste om exploateringsmöjlighet.

Erfarenheterna av alla försök att reformera strandskyddet säger oss att alla försök peta i detaljer är dömda att misslyckas så länge tolkningsutrymmet mellan två kontradiktoriska mål fortbestår. Regeringen tillsammans med C och L är nu för tredje gången på väg att misslyckas med en angelägen reform för svensk landsbygdsutveckling.

Riksdagen kommer under året att ha full möjlighet att rösta för den moderata linjen i strandskyddsfrågan, för att en gång för alla uppnå en förändring till det bättre.

Carl-Oskar Bohlin (M), bostadspolitisk talesperson

John Widegren (M), landsbygdspolitisk talesperson

Alicja Kapica (M), oppositionsråd Sundsvalls kommun

Tony Andersson (M), oppositionsråd Timrå kommun

Anders Gäfvert (M), gruppledare Härnösands kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel