Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Avskaffa pendlandet mellan Bryssel och Strasbourg – för att minska kostnaderna

När EU-budgeten avhandlas tycks det råda en öronbedövande tystnad om att minska kostnaderna genom att avskaffa pendlandet mellan Bryssel och Strasbourg. I denna tystnade deltar gammalmedia (tidningar, tv- och radionkanaler). Även politiker från alla partier (oavsett om partierna betecknas som populistiska eller ej).

Det är nog inte bara jag som är förvånad över tystnaden. En ekonomkollega och god vän berättade om en tidigare funktionär inom en av EU-parlamentets partigrupper, som uttryckte irritation över pendlandet så här: "Varför måste mitt klädskåp med ett par kalsonger flyttas flera gånger per år?".

När jag frågade min kollega om funktionären eller någon i hans partigrupp gjorde något för att lova väljarna att ta bort kostnaden genom att avskaffa pendlandet, fick jag svaret att han aldrig hört något om ett sådant vallöfte.

Min reflexion: Om ingen partigrupp lämnar ett sådant löfte, förblir pendlandet en icke-fråga i budgetarbetet.

Nu önskar jag synpunkter från någon statsvetare. Är det nonsens att definiera förekomst av en icke-fråga av det här slaget, som något som gör att demokratin fungerar sämre än nödvändigt? Handlar det om en icke-fråga inom statsvetenskapen?

Bertil Lindström, Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel