Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Både klimatet och demokratin tjänar på dubbelspår till Gävle

Att flytta godstransporter från väg till järnväg är ett av de mest klimatsmarta val som vi kan göra. Så länge som den elproduktion vi tillverkar kommer från energiproduktion som inte släpper ut koldioxid så är godstransporter på järnväg ett av de effektivaste sätten att transportera varor.

Ofta när argument förs fram om varför vi behöver ett dubbelspår till Gävle, så handlar det om att det är för att förenkla för persontransporter.

Visst är så fallet, men vad vi då missar är att visa på den betydelse som godstransporterna har ur miljösynpunkt.

Ett dubbelspår till Gävle från vår region skulle alltså både vara bra för miljön och i längden en garant för demokratin.

Ett alternativ att minska vår klimatpåverkan är att transportera mindre varor, för att på så sätt minska utsläppen. För mig som liberal är mindre handel inte en lösning på dagens globala utmaningar.

Bara genom handel och dialog med andra skapar vi möjligheten till långsiktiga relationer och en god demokratisk grund för oss och framtida generationer att stå på. Därför är det extremt viktigt att vi hittar lösningar på dagens transportutmaningar både för miljön och för demokratins skull.

Ett dubbelspår till Gävle från vår region skulle alltså både vara bra för miljön och i längden en garant för demokratin. En vinkel på den viktiga frågan om dubbelspår som i dagens samhällsklimat behöver lyftas upp på den europeiska agendan.

Johan Landström (L), kandidat till Europaparlamentet, Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel