Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Baggböleriet tillbaka – Sundsvalls invånare blir lika lurade på pengar som skogsbönderna blev av brukspatronerna

 
Petersviks framtid
Visa alla artiklar

För inte alltför många år sedan övertog brukspatronerna stora delar av norrlandsböndernas skogar billigt. Ur detta byggdes svensk skogsindustri, däribland SCA – ett fantastiskt företag med stor skicklighet att tjäna pengar och bygga värden.

Skogsbönderna lät sig luras med vackert tal och några rejäla supar. Hur SCA lyckas lura Sundsvalls kommunpolitiker vet jag inte, men SCA:s aktieägare kan skratta hela vägen till banken. 

Från början var logistikparksprojektet ett så kallat "joint venture" – alltså ett samriskföretag – mellan SCA och Sundsvalls kommun. I dag står det klart att vi skattebetalare får stå för hela notan.

Jag vill minnas att SCA skulle bidraga med cirka 350 miljoner. Detta är tydligen reducerat till cirka 10 miljoner kronor. "Det bidde en tumme!"

Med alla felkalkyleringar och missade statliga bidrag har detta projekt hamnat på närmare en miljard (!) – och ska betalas av Sundsvalls skattebetalare.

Annan industri är kallsinnig till projektet. För Stockviksverken och Kubal hamnar anläggningen på fel sida av staden. 

Med en investeringskalkyl, där första positiva resultaten väntas komma om cirka 30 år, skulle varje självständigt tänkande människa sky detta projekt som pesten.

Hur kunde oppositionen låta majoriteten, med Socialdemokraterna i spetsen, få fortsätta driva Sundsvalls ekonomi kraftigt söderut – och i en hisnande fart?

För att ha råd med detta ska vi spara på annat istället. Vi ska eventuellt reducera kulturskolan, fortsätta dras med stora underskott i socialtjänsten och barn och utbildning, så att vi skattebetalare inte ska fråntas möjligheten att njuta av en underbart framtidsinriktad och nödvändig framtidssatsning som varje kommun med självaktning och sossestyre måste ha. Ett monument över kommunalrådet, eller nåt?!

Vi ska öka kommunens skuldsättning ordentligt. Räntorna är ju låga nu…

I Timrå kommun bygger Sundfrakt, med stöd av kommunen, en logistikpark som hanterar bil, båt och järnväg. De klarar inte de allra största fartygen, men många andra. Varför inte kroka arm med dem?

Hur mycket pengar våra politiker än tycker att vi har, så är det så att vi lever över våra tillgångar redan nu. Sundsvall är en av landets mest skuldsatta kommuner räknat per invånare.

Att politiker (ofta självlärda) har så mycket makt över oss medborgare, och relativt lätt glömmer vem som har vilken roll – uppdragstagare eller uppdragsgivare, är riktigt skrämmande. 

Experterna tvistar om hur djup denna lågkonjunktur kommer att bli. Det lär dröja innan det vänder.  Vi enkla medborgare får hoppas att de beslutande har ryggrad nog att låta förnuftet segra över prestige och rädsla för att tänka om och tänka nytt – så att vi medborgare slipper bli lurade, som våra förfäder skogsbönderna blev, för inte allt för länge sedan.

Stefan Eriksson, Sundsvallsbo och managementkonsult

Läs även: SCA svarar: Logistikparken ger konkurrenskraft och framtidstro

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel