Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Barn- och utbildningsnämnden i Sundsvall har fattat flera beslut som innebär en förbättrad ekonomi

Replik på insändarenVarför har Socialdemokraterna skjutit på de nödvändiga besluten inom skolan i Sundsvalls kommun?

Barn- och utbildningsnämnden har under ett antal år haft svårt att hålla budget. Det beror på flera faktorer. Precis som företrädare för oppositionen skriver så har förändringar i elevunderlaget inte i tillräckligt stor utsträckning inneburit förändringar i vår egen verksamhet.

Sundsvall har i jämförelse med riket många friskolor, och andelen elever som går i dem har ökat. Det innebär att färre elever än tidigare går i kommunala skolor och därmed blir kostnaden per elev högre ifall vi inte samtidigt minskar våra kostnader i samma utsträckning.

Om alla elever som byter till friskolor kom från en och samma skola vore saken enkel, men så fungerar inte verkligheten. När en handfull av ens klasskamrater byter skola finns fortfarande behovet kvar av klassrum, matsal, toaletter och andra lokaler för resten av klassen. Att anpassa vår egen verksamhet till minskat elevunderlag görs inte i en handvändning.

Vi i majoriteten har därför tagit initiativ till en skolstruktursutredning, ett uppdrag som en enig nämnd gav förvaltningen i april. Utredningen ska ge förslag på en långsiktigt hållbar skolstruktur som kan hantera upp- och nedgångar i elevantal, garantera hög kvalitet i undervisningen och en bättre ekonomi.

I nämndens mål- och resursplan finns besparingar på överbyggnad, stödfunktioner som är organiserade centralt. Det arbetet är i full gång och kommer ge en positiv ekonomisk effekt redan i år, men i synnerhet kommande år. Vi har även beslutat om strikt restriktivitet för inköp och konferenser, att eventuella tillsättanden av vakanser särskilt ska prövas och att beslut om anställningar ska tas på högre chefsnivå än tidigare.

Barn- och utbildningsnämnden har alltså fattat flera beslut som innebär en förbättrad ekonomi på både kort och lång sikt, utan att spara på barnen och eleverna i våra förskolor och skolor.

Oppositionens främsta kritik är varför ”inget gjorts tidigare”, trots att vi även förra mandatperioden fattat en rad beslut för att minska barn- och utbildningsnämndens kostnader. Samtidigt lyser deras egna förslag med sin frånvaro.

Att blicka bakåt är ibland nödvändigt, men jag skulle hellre diskutera framtiden med oppositionen än att ständigt gräva i det förflutna.

Lisa Tynnemark (S), ordförande barn- och utbildningsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel