Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Barnmorska: Det finns ingen barnmorskebrist – det är rimliga arbetsvillkor som saknas

 
Barnmorskor erbjuds rekordlön för sommarjobb
Visa alla artiklar

Nu är sommaren snart här med de utmaningar som följer i form av underbemanning, beordring, extrapass och sålda semesterveckor.

Regionen har gått ut med ett erbjudande om sommaravtal för extrapass som man tar utöver sin ordinarie arbetstid samt 15.000 kronor per såld semestervecka.

Örnsköldsviks barnmorskor har lämnat in ett förslag på åtgärder och lönekrav till Region Västernorrlands ansvariga politiker och tjänstemän.

Vi barnmorskor i Sundsvall sluter upp bakom Örnsköldsviks barnmorskors krav, vi står enade i detta. I enbart Sundsvall saknas det 13 heltidsanställda barnmorskor och vi tar redan nu extrapass utöver vår ordinarie tjänstgöring. Hur ska vi då orka att fortsätta över sommaren dessutom?

Region Västernorrland har beslutat att anlita stafettbarnmorskor för att täcka upp den personalbrist som finns i regionen. Lönen för en stafettbarnmorska ligger utannonserad på olika bolag upp till 95.000 kronor per månad under veckorna 25–33.

För att en stafettbarnmorska skall fungera på arbetsplatsen krävs att vi som är ordinarie personal skolar in, stöttar, täcker upp och är behjälpliga under de veckor som denne arbetar hos oss. Något som både tar tid och kräver energi då man samtidigt skall utföra det arbete som man själv har ansvar för.

Barnmorskor har en samhällsbärande funktion då kvinnosjukvård måste bedrivas och vi kan mycket sällan strejka eller stänga ned verksamheter.

Barnmorskor som yrkesgrupp har en obefintlig löneutveckling. I Region Västernorrland kan en nyutexaminerad barnmorska gå in på en grundlön som överstiger en barnmorska med flera års erfarenhet. Det måste löna sig att vara trogen sin arbetsplats och inte som i nuläget, där den enda lösningen är att byta arbetsplats för att kunna få bra lön och goda arbetsvillkor.

I länet finns det i skrivande stund cirka 330 legitimerade barnmorskor. I denna siffra ingår yrkesverksamma, lärare, pensionärer, med flera. Där ingår även de som innehar en legitimation men som har valt att inte längre arbeta som barnmorska. För att kunna behålla befintliga kollegor samt återfå barnmorskor som inte längre arbetar som barnmorskor till barnmorskeriet krävs förändring. Genom att erbjuda bra villkor och rimliga löner kan man lösa den kris som råder.

Vi anser att grundlönen för alla barnmorskor måste höjas för att vi ska få en rimlig lön för det arbete som vi utför. Höjda grundlöner, ej lönepåslag eller liknande tillfälliga ersättningar.

Detta ska baseras på yrkesverksamma år, kompetens, utbildning och erfarenhet. Man måste se över lönerna för alla barnmorskor där de som har arbetat längst ska ha fått en bra löneutveckling efter många års arbete.

Elin Fällström, barnmorska Kvinnokliniken Sundsvall, ordförande Svenska barnmorskeförbundets lokalförening i Västernorrland, förtroendevald, SRAT/Svenska barnmorskeförbundet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel