Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Båtar sliter inte på vägarna – att införa fordonsskatt kostar mer än det smakar

Med anledning av Leif Nyströms insändare "Inför fordonsskatt även på båtar" i ST 7 oktober.

Ska det vara rättvist är det bättre att ta bort bilskatten, så blir det lika för både bilar och båtar.

Tidigare var bensinskatten öronmärkt för olika ändamål inom trafikområdet, såsom byggnation och underhåll av vägar. Så är inte fallet idag, men man kan inte utesluta att en viss del går till vägunderhåll.

Båtar sliter inte på asfalt och grus, men det gör din bil, Leif Nyström, när du kör den på vägarna. Alltså ska ägare till båtar, stora som små, få ett lägre literpris om skatt på stora båtar ska införas.

Ur Båtfakta: Vanligaste båttypen är motorbåtar utan övernattningsmöjligheter med motor på minst 10 hk. De utgör 28,7 procent av båtbeståndet. Näst vanligaste båttyperna är jolle, eka och roddbåt utan motor som utgör 23,3 procent av båtbeståndet. Kategorin helt öppen båt med motor under 10 hk utgör 17,4 procent av båtbeståndet. Andelen båtar som det går att övernatta i är 20,7 procent. Drygt sju av tio (72 procent) är under 6 meter långa. Knappt 30 procent är mellan 6 och 11 meter långa, medan 1,7 procent av båtarna är mellan 11 och 15 meter långa.

Snittbåten i Sverige är, enligt min uppfattning efter 50 år på sjön, en liten båt med ofta liten motor. Inte en stor båt för ofta mycket pengar.

Leif Nyström skriver att båtskatt ska införas på stora båtar. Det torde gälla en viss del av de knappt 30 procent ovan, alternativt de 1,7 procent som nämns ovan. Jag tror den andelen är liten och det kostar mer än det smakar att administrera båtskatten.

Hur definierar man "stora båtar"?

Per Kjellin

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel