Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Behåll de hälsocentraler som finns – och utveckla dem

 
Bantningen av hälsocentralerna
Visa alla artiklar

De styrande i Region Västernorrland har inte lyssnat på sina politiska kamrater i riksdagen, de vill satsa på glesbygden så att den får leva vidare.

Man sänker skatten och ger bidrag till handlarna så att de kan driva sin verksamhet för medborgarnas bästa.

När det gäller vård och omsorg i vår region så pekar mycket på nedskärningar och indragningar och det kommer väl att bli så att akuten på sjukhuset blir den vårdinrättning som får ställa upp.

Hälsocentralen i Stöde skall bli en filial till Matfors, och Lidens hälsocentral blir en filial till Granlo. Nacksta hälsocentral försvinner helt och det beror troligen på att det i området har dykt upp en privat vårdcentral som tagit över många patienter.

De medborgare som finns i Liden och upp mot Bispgården är många pensionärer med mycket krämpor och sjukdomar och gör därför täta besök på hälsocentralen i Liden. De måste nu ordna med transport till Granlo för att få den hjälp de behöver.

I Stöde med omnejd finns också många äldre medborgare som uppskattar att det finns en hälsocentral i närheten. Nu skall den bli en filial till Matfors och det kan ju innebära ett begränsat öppethållande och färre personal. Det innebär också långa och arbetssamma transporter för att få träffa en läkare.

Man kan inte ena stunden säga att man skall satsa på glesbygden och i nästa stund lägga förslag på nedskärningar/indragningar. Man måste hålla det man går ut och lovar.

De flesta som bor ute i glesbygden har bott där hela sitt liv och vill stanna kvar i miljön, men då vill man också ha kvar alla funktioner som är så viktiga för ett gott liv.

En uppmaning till regionstyrelsen är att behålla de hälsocentraler som finns och hellre utveckla dem så att de som behöver vård får nödvändig vård nu och i all framtid.

Åke Nyberg

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel