Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Behåll gratisbusskorten – spara pengar på något som är mer onödigt

Timrå kommun tänker dra in gratis busskort för ungdomar. Hur tänker man då?

Förklaringen är: Vi måste spara en miljon kronor.

En miljon kronor i en kommunbudget! Det är som att en vanlig löntagare skulle spara cirka 200 kronor på ett år, eller lite mer än 16 kronor i månaden.

Men det är en annan sak som också förbryllar. Vi alla vet att om vi åker kollektivt så sparar vi på miljön. Och jag antar att även Timrå kommun vill att deras barn och ungdomar ska tycka om att åka kollektivt. Att man vill lära in och få det till en rutin hos barnen, så att de ser kollektivt åkande som ett bra riktigt alternativ även när de blir vuxna.

Sedan finns det naturligtvis andra vinningar. Att ungdomar reser på ett säkert sätt, att man tar sig hem på kvällen även om man tappat busskortet och att man lär sig solidariskt tänkande.

Det är alltså inte bara ett ekonomiskt dåligt att dra in gratis kollektivtrafik för ungdomar och barn, det är också väldigt dåligt miljötänk. Dessutom, om det nu bara gäller en miljon kronor, spara på något annat. Något mer onödigt.

En före detta Timråbo som tänkte till

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel