Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Behovet av äldreboenden ökar – ändå läggs de ned

I vårt land pågår en nedmontering av de sista resterna inom välfärden, boende för äldre.

Mellan 130.000 och 150.000 personer beräknas ha en demenssjukdom. Varje år insjuknar 20.000–25.000 personer. År 2030 beräknas 180.000–190.000 ha en demenssjukdom.

Cirka 94.000 personer bor i egen villa/lägenhet. Cirka 66.000 bor på demensboenden eller annat äldreboende (särskilt boende).

Trots att statistiken talar sitt tydliga språk, att det behövs fler boenden med inriktning som ger trygghet för den som drabbas, lägger man ner boenden. Som samhället idag ser ut har inte alla anhöriga som kan ställa upp.

Det är socialtjänstlagen (SOL) som reglerar individens rätt till hjälp och stöd av kommunen, den tar även upp kommunens skyldighet gentemot anhöriga som vårdar en sjuk närstående. Det gäller även strokedrabbade, en eftersatt grupp i vårt samhälle.

Jag har hört vår statsminister Stefan Löfven utlova "en rejäl satsning på välfärden", "en annan boendeform” och "alla människors lika värde".

Det är viktigt att vi får svar på vad han menar. Viktigt också att få veta hur övriga partier ställer sig i dessa så viktiga frågor.

Livslängden ökar och därmed olika sjukdomar som gör att det måste finnas trygga boenden med utbildad personal.

Maritta Selin

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel