Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Behövs en nyansering av debatten kring algblomning och enskilda avlopp

Så då var det dags igen, påhoppen på oss med enskilda avlopp. Nu rår vi för algblomningen också. Det intressanta i frågan är att man tycker sig ha en klar bild av var de bristfälliga avloppen finns och hur många de är?

Om man är så väl underrättade i olika enskilda avlopps utförande, varför vill då staten göra ett nytt register över våra enskilda avlopp och inspektera dessa till en kostnad på flera tusen för den enskilde fastighetsägaren? Samtidigt som det i dag är kommunerna som äger tillsynsrätten över dessa anläggningars utförande. Vilket kan komma att innebära kontrollavgifter från två instanser i bästa fall, för nu höjs liberala röster för inspektion från en tredje part?

Dessa inspektioner ska utföras av en "fristående objektiv part" allt enligt samma personer som lägger skulden på oss, detta enligt en liberal ledare i Expressen. Det har blivit oerhört populärt att skylla alla utsläpp på privata enskilda fastighetsägare företrädesvis boende på landsorten. Vi som är utan möjlighet till att ansluta till kommunalt avloppsnät då dessa saknas på orten.

Samma ledare tycks då inte tro på kommunernas eller statens förmåga till "objektivitet" utan menar att det krävs en "fristående" sådan. Hoppas då att denna fristående kraft inte har skygglappar för industrins och det moderna jordbrukens utsläpp i naturen, vilket är av astronomisk storlek i jämförelse med vad som läcker ut i naturen via enskilda avlopp.

Nej, att skylla algblomning på enskilda avlopp är som att skylla luftföroreningen på pensionären som åker hem med veckans matkasse på mopeden, samtidigt som man blundar för lastbilarna som levereras varor till samma butik.

Det behövs en nyansering av debatten och inte som nu då man verkar skjuta sparv med kanoner. Samma typ av politiska företrädare som i dag oroar sig över utsläppen från enskilda avlopp i våra hav och sjöar, vill samtidigt att man ska släppa på strandskyddet för ökat byggande vid sjö- och havsstränderna, utan att nämna hur avloppsfrågan ska lösas, men det kanske speglar deras krav på "objektivitet".

"Utan skygglappar"

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel