Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Bemanningsbolagen suger ut pengar från välfärden – politiker borde besluta om lönetak

 
Barnmorskor erbjuds rekordlön för sommarjobb
Visa alla artiklar

Tänk om alla vi lönearbetare skulle säga upp oss och bli anställda av bemanningsbolag och få betydligt högre lön till en avsevärt högre kostnad. Förskolepersonal, metallarbetare, lärare, datatekniker, svetsare, undersköterskor, plåtslagare, säljare, chaufförer, bibliotekarier, undersköterskor, med flera. Vi skulle få betydligt högre lön då bemanningsbolagen erbjuder arbetsgivarna löntagarnas tjänster till en avsevärt högre kostnad.

Vad skulle det innebära om alla löntagare anställdes av bemanningsbolag?

1. Bemanningsbolagens ägare skulle bli stormrika. Inte på kreativt inriktad verksamhet, utan med en slags utpressningsekonomi, en smart affärsidé.

2. Det skulle innebära en stegrad inflation. Alla butiksanställda som säljer varor och tjänster skulle förstås också få högre löner. Företagen som bedriver verksamhet måste höja priserna kraftigt. Inflationen skulle skapa problem för landets och de exporterande företagens ekonomi.

3. De som förlorar mest på en sådan utveckling är som oftast de svagaste grupperna; pensionärer, arbetslösa och långtidssjukskrivna, som inte kan få ett liknande ekonomiskt lyft.

Bemanningsbolagen suger ut pengar från vår gemensamma välfärd.

Jag tänker förstås på barnmorskorna som i sommar får fantasilöner. Men även läkare och andra sjuksköterskor får denna chans, då det är brist på arbetskraft och utbildad personal inte söker lediga tjänster.

Man kan kritisera systemet och dessa bolag som skrupelfritt utnyttjar personalbrist inom vården. Men jag kan även ställa frågan till dessa läkare, barnmorskor och sjuksköterskor: varför söker ni inte de lediga tjänsterna?

Naturligtvis har den avtalsenliga nivån varit för låg för dessa grupper. Arbetsmiljö och bemanning har inte arbetsgivarna heller klarat fullt ut. Men att vissa i en yrkesgrupp kommer in i en gräddfil, utan att behöva ta ansvar för det långsiktiga arbetet är fel. Det kan förstås skapa motsättningar med den ordinarie personalen, något som är negativt för patienterna.

Samtidigt finns andra yrkesgrupper inom vården, som undersköterskor och sjukgymnaster som gör ett lika viktigt arbete och som också behöver en bättre löneutveckling.

Läste att politiker i Ånge ansåg att dagens situation med bemanningsbolagen nästan kunde liknas i en utpressningssituation. Jag är beredd att hålla med, men vad göra?

Det måste bli politiska beslut i riksdagen som styr upp detta. Förbud mot bemanningsbolag inom vård, omsorg och skola är ett alternativ. En annan lösning vore att bemanningsbolagen fick ett tak för sin kostnad att hyra ut personal i respektive yrkeskategori.

Det måste bli ett slut med att utbildad personal säger upp sig för att tjäna betydligt mer än den ordinarie personalen. Det är osolidarisk mot vår gemensamma välfärd och mot kollegor som arbetar för betydligt lägre lön.

Arbetsgivarna måste å sin sida arbeta för att ändra arbetsorganisation och löneläget för personal inom vård och omsorg. Det finns kliniker som helt gjort sig oberoende av hyrpersonal. Lär av dem.

Kent Eriksson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel