Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Berömvärda sjukvårdsinsatser mot min nya obotliga cancer

Även en ilsken cancer kan bromsas upp med professionell sjukvård, kontinuerlig träning och motion, familj och vänner, som stöttar och deltar samt rätt mental inställning.

I december 2017 berättade jag i detta forum om min cancerresa, som blev ett farligt triangeldrama mellan de tre sjukhusen i Örnsköldsvik, Sundsvall och Umeå. Jag beskrev den lyckade operationen, som genomfördes av NUS i Umeå, där förutom avlägsnande av den maligna cancertumören i gallgången, även en del av magsäck och bukspottkörtel, tolvfingertarm, gallblåsa och gallgångarna togs bort.

Jag blev friskförklarad och fick återhämta mig på ett bra sätt under första halvåret 2018 genom rätt sorts kost, motion samt individanpassad träning av fysioterapeut på Ankarets hälsocentral i Örnsköldsvik.

Resultatet av kontrollröntgen september förra året slog därför ner som en bomb för mig och min familj. Metastaser hade dykt upp på flera ställen i levern och den normala åtgärden i denna situation är endast palliativ vård – i väntan på döden. Operation eller strålning var inte aktuellt.

Jag har en ilsken och svårbehandlad cancersort och vi fick veta av onkologläkaren i Sundsvall att statistiken visar att patienter, som klarat behandling bäst, lever högst ett år.

Tack vare min goda fysik och mentala inställning blev jag dock erbjuden två sorts cytostatika av onkologen i Sundsvall, gemzar och cisplatin, som är riktigt starka cellgifter.

Jag har nu genomgått arton cellgiftsbehandlingar – och tacksamt nog tycks jag svara bra på behandlingen. Metastaserna har krympt men cancern finns kvar, varför nya behandlingar planeras under juli, augusti och september innan ny kontrollröntgen utförs.

Cellgiftsbehandlingarna går tyvärr inte obemärkt förbi. Det är inte enbart cancercellerna som de ger sig på, även benmärgen och immunförsvaret. Tre gånger har jag blivit inlagd på medicinavdelningen med hög feber, ett utslaget immunförsvar och risk för blodförgiftning.

Jag deltar väldigt sparsamt i folksamlingar och event för att inte bli smittad av förkylda personer.

Jag fyller jämna år i september – och har satt upp min nästa målbild att få fira min 70-årsdag med familj och vänner. Därför ger jag allt för att få uppleva den dagen, och med fantastisk hjälp och support av dagvården och palliativa rådgivningssköterskorna samt medicinavdelningen i Örnsköldsvik, fysioterapeuten på Ankaret, onkologläkare i Sundsvall, släkt och vänner, böner till högre makter, men framförallt stödet från min kära hustru, som följer mig till 100 procent under denna ovälkomna cancerresa, hoppas jag att målbilden blir en realitet.

Lars-Gunnar Lundin

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel