Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Besparingsförslaget är en slakt – Sundsvall riskerar att hamna i strykklass bland kulturskolor

 
Sparförslaget för Sundsvalls Kulturskola
Visa alla artiklar

Jag har, som det brukar heta, med bestörtning läst om tjänstemannaförslaget som innebär en veritabel slakt av Sundsvalls Kulturskola.
Jag delar de synpunkter som ledarsidan och debattörer givit uttryck för. Jag vill här ge min syn på slakten och dessutom föra in en del sifferfakta i debatten.

Jag tror mig ha något att komma med efter fyra år som chef på Kulturskolan och vill först beklaga att det fantastiska kollegiet och de engagerade ungdomar som finns på skolan återigen ska utsättas för detta spel. För den som tänker sig en slaktad kulturskola rekommenderar jag att ta del av all den forskning som finns; den finns bland annat att ta del av på Kulturrådets webbplats, i det där nyligen startade Kulturskolecentrums samling av aktuell forskning. På den här begränsade platsen kan jag bara sammanfatta det hela med – det är ingen som kommer fram till att kulturell utbildning för unga är onödig, skadlig eller överfinansierad...

Det är dessvärre inte första gången som tjänstemännen på kommunala förvaltningen ger detta förslag, det skedde också för sex år sedan. Motiven var grumliga, möjligen taktiska, och på intet sätt var vi som då fanns på Kulturskolan vare sig inblandade eller tillfrågade. Sedan dess har förvaltningsledningen bytts två gånger, en nationell kulturskolepolitik har utformats och Sundsvall Kulturskola har utvecklats enormt, från en redan innan mycket hög position.

I Sundsvall är elevdeltagandet numera högt, bredden är stor när det gäller ämnen och många elever fortsätter med sitt kulturella utövande på hög nivå som vuxna. Ska vi då se till hur Sundsvalls Kulturskola står sig ekonomiskt, är den kanske överfinansierad? Den är ju dessutom avgiftsfri.

Sett till 2017 hade Sundsvall kravlat sig över till den övre halvan av Sveriges kommuner när det gäller ekonomiskt anslag räknat per ungdom (plats 137). Det framgår av statistiken på Kulturrådets webbplats. Det är mycket glädjande, de år jag var på skolan hade Sundsvalls elever mycket sämre möjligheter att få plats även om vi ökade antalet av egen kraft och anslagen ökade något.

Sett till andelen ungdomar i kommunen är Sundsvall än bättre placerad (plats 72). En bantning med 40 procent skulle i siffertermer placera Sundsvall runt plats 260 bland Sveriges kommuner. Vill Sundsvall ligga där?

Ett antal av de makthavare som nu sitter på beslutet om Kulturskolans framtid är mina vänner. Jag misströstar tyvärr en del över er som redan skurit i Ungdomsmottagningen, inte har prioriterat ungas möjligheter till idrottsutövande och tyvärr inte klarat att ge de kommunala skolorna förutsättningar att ge alla en god utbildning. I det senare fallet betvivlar jag dock inte ambitionerna och ser ljusningar i det senaste årets förslag. Sundsvalls Kulturskola är effektiv, har god kvalitet och ett stort elevdeltagande i förhållande till de anslag som kommunen ger den. Det kan inte vara rimligt att Sundsvalls ungdomar återigen ska betala för kommunala tillkortakommanden.

Magnus Forss, chef för Sundsvalls Kulturskola 2011–2015

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel