Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Besynnerligt att en brottsanklagelse inte behandlas mer seriöst av länsmuseets styrelse

Artikel 7 av 7
Västernorrlands museum varslar personal 2019
Visa alla artiklar

För någon vecka sedan skickade jag en skrivelse till Länsmuseet Västernorrlands styrelse, skrivelsen bestod av fem fulla sidor av detaljerad kritik med hänvisningar till både relevanta lagtexter såväl som tidigare rättsfall.

Sammanfattat så gör jag styrelsen och revisorerna medvetna om att Länsmuseet Västernorrlands externfinansierade uppdragsverksamhet inom konservering under året brutit mot kommunallagens lokaliseringsprincip (det vill säga tagit uppdrag utanför Västernorrlands län). Det råder även oklarheter ifall verksamheten drivits med vinstsyfte och olämplig redovisningen kring uppdragsverksamhetens ekonomiska nyckeltal.

Länsmuseet bedriver i min mening inte konkurrens på lika villkor, vilket i förlängningen riskerar driva privata företag i konkurs.

Jag fick inget svar på min skrivelse utan jag får istället läsa i en nyhetsartikel att styrelseordförande Tomas Näsholm (S) inte håller med om kritiken och att han citat ”tycker inte att vi [museet] konkurrerar med privat verksamhet”.

Jag känner viss obalans i debatten när saklig kritik uppbackad med fakta bemöts med löst tyckande.

Jag finner det besynnerligt att en brottsanklagelse inte behandlas mer seriöst av styrelsen. Det verkar inte ens finnas antydan om en vilja att utreda frågan.

”Som konsument eller person får man välja vem man väljer”, säger Näsholm som försvar till att konkurrens sker med privata.

Som konsument och person väljer jag det företag som levererar bäst pris för tjänsten. Att leverera bästa pris är självklart lättare för en organisation där skattebetalarna står som borgensman för de anställdas lön istället för den enskilda företagaren. Låter det som jämlika villkor?

Näsholm erkänner att det låter som om Länsmuseet brutit mot lokaliseringsprincipen i kommunallagen, men säger samtidigt att han inte är insatt. Inte insatt i kommunallagen och inte insatt i den egna årsredovisningens innehåll.

Läs skrivelsen, utred de juridiska aspekterna och gör de förändringar som krävs för en god konkurrens på lika villkor.

Per Gybo, 1:e ersättare regionfullmäktige Sjukvårdspartiet Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel