Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Bibliotek ska rustas upp, inte läggas ner – avveckla inte folkbibliotek i Sundsvalls kommun

När Sundsvalls kommun ska spara är ett av förslagen som nämnts i media att lägga ner bibliotek.

Folkbiblioteken är idag en skattkista full av kunskap och bildning. Med böcker och kultur lär vi av erfarenheter från andra människor och tider, vi skaffar oss insikter om vad det är att vara människa. Vi växer och stärks.

Tillgången till böcker och till språket är central för barns uppväxt och en plattform för livet.

En nedläggning av folkbibliotek skulle äventyra de läsfrämjande satsningar för barn och unga som idag görs där.

Folkbiblioteken möjliggör för alla, oavsett inkomst, tillgång till god litteratur och inspiration till läsning. De är värdefulla resurser och en fristad för nyanlända. Folkbiblioteken utför också ett viktigt arbete med att stärka den digitala kompetensen bland medborgarna. En nedläggning av biblioteksenheter skulle försämra denna service avsevärt.

Folkbiblioteken är nödvändiga för att stärka medborgarna och utvecklingen av ett demokratiskt och jämlikt samhälle.

Skolor ska enligt lag ha skolbibliotek och flertalet folkbibliotek fungerar idag som sådana. I november 2019 tillsattes en statlig utredning i syfte att stärka skolbiblioteken i kommunerna. Eventuella planer på att lägga ned biblioteksenheter som fungerar som skolbibliotek rimmar väldigt illa med det syftet. Det vore olyckligt om några av kommunens skolbibliotek riskerar att förpassas till en källare eller en lokal utan kompetent bibliotekspersonal.

Mot denna bakgrund vänder vi oss till Sundsvalls politiker med en vädjan om att hålla fast vid befintliga biblioteksresurser för kunskaps- och bildningstörstande medborgare.

Folkbiblioteken är nödvändiga för att stärka medborgarna och utvecklingen av ett demokratiskt och jämlikt samhälle. Därför behöver folkbiblioteken ses som en resurs för framtiden och snarare rustas och utvecklas, istället för att avvecklas!

Bibliotekets vänner: Gunnar Augustsson, Carina Blomcrantz, Peder Forsberg, Anita Forssell, Gustaf Forssell, Björn Gimstedt, Ulrika Hådén, Bengt Ingelstam, Åke Johansson, Karin Karlstrand, Lars Karlstrand, Åsa Lindqvist, Leif Markström, Vibeke Olsson Falk, Eivor Schultz, Maria West och Anders Öhrn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel