Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Biblioteksdöden måste upphöra

Sedan 2015 finns en nationell biblioteksstrategi där regeringen anslår årligen 250 miljoner till "stärkta bibliotek".

Elin Swedenmark skriver om detta i en artikel i ST. Trots den statliga satsningen så görs nedskärningar och biblioteksfilialer läggs ner över hela landet.

Nyligen gick författare ut i riksomfattande upprop att ”Biblioteksdöden måste upphöra”.

Reformer inom den nationella biblioteksstrategin är stärkta skolbibliotek, stärkta bibliotek för minoriteter och urfolk, stärkt mångspråkig biblioteksverksamhet, stärkta nationella digitala bibliotekstjänster, stärkta nationell biblioteksmyndighet och stärkt struktur för kompetens-utveckling inom biblioteken.

En viktig och framsynt satsning, men baksidan verkar vara att biblioteksfilialer läggs ner.

Det blir färre fysiska rum för allmänheten, längre för skolor och förskolor att besöka biblioteken. Swedenmark nämner inte detta med ett ord i artikeln.

Resurssatsning från staten är viktig och det verkar troligt att kommunernas egeninsats har möjliggjorts genom att man dragit in på filialernas budget. Jag tror inte att detta var tanken med den statliga satsningen, att kommunerna skulle prioritera så.

De kommunala budgetarna måste vidgas för biblioteken. Politikerna måste bli medvetna om att biblioteken kanske är det viktigaste sociala rummet för medborgarna, där alltmer kunskap och kompetens erbjuds, allt från folkbildningen i fråga om digitala tjänster till riktade och breda insatser för att främja läsandet. Biblioteken är kulturrum som är befriat från kommersiell påverkan.

Den nationella satsningen med ”Stärkta bibliotek” får inte medföra att nedskärningar och nedläggelser av fililaler blir legitimt.

En ljusglimt i Västernorrland är Timrå kommun som öppnar en ny biblioteksfilial i Ljustorp, en offensiv kultursatsning.

Pandora

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel