Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Biskopen: Klimatkrisen också är en existentiell kris

Klimatkrisen är den största utmaning som mänskligheten stått inför. Den utmanar inte bara politik, ekonomi, naturvetenskap och teknologi utan även kultur och hur vi tror. Det har blivit allt tydligare att klimatkrisen också är en existentiell och andlig kris.

Klimatkrisen kan skärpa vår blick för sådant som har verkligt värde. Den ställer frågan på sin spets om vad vi vågar hoppas på för oss själva, våra barn, barnbarn och deras barnbarn. Den prövar vad vi ytterst litar på. Inför klimatkrisen behöver vi bestämma vilka förändringar vi är beredda till för att hålla jorden, vårt gemensamma hem, beboelig.

2014 publicerade Svenska kyrkans biskopar gemensamt en bok, Ett biskopsbrev om klimatet. Sedan dess har mycket hänt. Klimatkrisens andliga och existentiella karaktär framstår allt klarare. Därför ger vi nu ut vår bok om klimatet på nytt, i uppdaterad och reviderad form. I boken länkas naturvetenskaplig kunskap och samhällsanalys ihop med själavård, teologi och uppmaningar till konkret handling. Den kristna tron är en källa till hopp, motståndskraft, och kärlek.

Utifrån boken vill vi biskopar särskilt lyfta fram tre perspektiv:

1. Klimatneutral kyrka – ett ökat ansvar för vår egen fysiska klimatpåverkan. Svenska kyrkan påverkar klimatet genom resor, kapitalförvaltning, förvaltning av byggnader, upphandling av varor och tjänster samt genom förvaltning av skog och mark. Vi vill att Svenska kyrkan ska vara klimatneutral senast år 2030.

2. Bidra till nödvändiga värderingsförändringar och nya berättelser. Klimatkrisen tvingar fram samhällsomställningar och värderingar måste omprövas. Vi behöver hantera känslor som ångest, skuld och sorg samtidigt som vi odlar medkänsla och solidaritet. Vi behöver nya berättelser om vad livet i en klimatvänlig framtid kan innebära, inte bara materiellt utan också andligt och existentiellt. I Svenska kyrkan möts varje vecka året om människor i alla åldrar för att fira gudstjänst, samtala om livet och stödja varandra – här finns tillgång till mening och hopp.

3. Stå upp för klimaträttvisa. Att praktisera klimaträttvisa innebär bland annat att stödja dem som har sämre förutsättningar och som drabbas hårdare än vi. Det handlar också om att de länder och grupper som har stor kapacitet och mer resurser bör gå före och göra mera. Våra uppmaningar till beslutsfattare inom politiken och näringslivet utgår från denna princip. Som en del av den världsvida kyrkan ser och hör vi hur människor som redan lever i utsatthet påverkas av klimatkrisen.

Som biskopar är vi ödmjuka inför de utmaningar som klimatkrisen ställer oss inför. Vi behöver förändra, men också förändras. Vi behöver påminna oss om hur människor och nationer genom historien överträffat sig själva och gjort det som ingen trott var möjligt. Kristen tro bärs av erfarenheten av att det till synes omöjliga kan bli verklighet. Uppgivenhet ska inte få sista ordet.

Eva Nordung Byström, biskop i Härnösands stift

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel