Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Blivande sjuksköterskor: Elever på Mittuniversitetet som spärras får inte den utlovade utbildningen

Mittuniversitetet i Sundsvall väljer till vårterminen 2019 att inte starta sjuksköterskeutbildningen på grund av personalbrist, men förklarar att de 300 elever som finns på skolan och har en påbörjad utbildning ej ska påverkas.

När studenter tidigare talat med personalen på skolan säger de att klarar vi vår utbildning enligt kursplan så kommer detta ej påverka oss. Men på samma gång räknar de med att elever inte klarar en del tentor och blir spärrad inför vissa terminer.

Varför finns det ingen plan för de elever som riskerar att bli spärrade? Elever som började utbildningen höstterminen 2018 kommer alltså, på grund av spärr och personalbrist, inte att få den utbildning som utlovats.

Studenterna blir påverkade då de i sådant fall spärras ett helt år istället för bara några månader - eftersom möjlighet till omtenta och praktik inte finns terminen efter.

Detta innebär för många av studenterna att de tappar sitt boende från Mitthem då ett visst antal poäng krävs varje termin för att ha rätt till studentlägenhet, samt att CSN-bidrag och lån ej betalas ut. De blir helt enkelt uteslutna från studierna istället för att få möjligheten att arbeta ikapp för att kunna försätta sina studier.

Hur kan man påstå att elever inte blir påverkade? Hur ska elever som blivit spärrade kunna ta sin examen när skolan vägrar att ta sitt ansvar och låter oss lida på grund av att de saknar personal?

Blivande sjuksköterskor

SVAR DIREKT:

Det är givetvis så att vi önskar att alla våra studenter ska kunna fullfölja sin utbildning. Men det finns tyvärr de som inte klarar av alla kursmoment, vilket sker på många universitetsutbildningar runtom i landet varje termin och Mittuniversitetet är inget undantag.

Valet att pausa antagningen till sjuksköterskeutbildningen i Sundsvall vårterminen 2019 var en temporär åtgärd för att säkra utbildningen på lång sikt. I insändaren konstateras, helt korrekt, att de studenter som klarar av sina kurser inte påverkas av detta beslut.

I skrivande stund är det ett fåtal studenter som av olika skäl inte klarat av alla moment. Det är varken fler eller färre studenter än vanligt, men för dessa erbjuder vi minst tre tillfällen till omtentamen per år och vi följer därmed de riktlinjer som finns.

Utöver detta ges de studenter i Sundsvall som inte klarar av en viss kurs möjlighet att byta utbildningsort till Östersund för att slippa behöva vänta till nästa läsår. Den möjligheten har inte alla lärosäten, men vi kan erbjuda det eftersom utbildningen bedrivs på båda våra campusorter. Vi är så klart medvetna om att detta alternativ inte passar alla.

Även om varje student bär ett eget ansvar för sina studier förstår vi att man kan hamna i situationer som leder till problem med studierna och det är tråkigt när så sker.

Kontakta oss gärna – vi försöker hjälpa till så gott vi kan.

Marie Häggström, prefekt vid institutionen för omvårdnad, Mittuniversitetet

Ulla Näppä, programansvarig för grundutbildningen inom sjuksköterskeprogrammet på Mittuniversitetet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel