Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Blocköverskridande politisk mobilisering kan knäcka gängkriminaliteten

17 bilar brinner i anlagda bränder i Uppsala, en småbarnsmamma blir brutalt mördad i Malmö med sitt numera moderlösa barn i famnen, ett flerfamiljshus och en polisstation utsätts för ödeläggande explosioner i Linköping, kvinnor och flickor våldtas i en utsträckning vi aldrig skådat tidigare och i slutet på augusti månad har redan 28 personer dött i de hittills 195 bekräftade skjutningarna runt om i Sverige.

Men, det värsta av allt: Att det fortfarande är fyra månader kvar av vad som hittills ser ut att bli ett rekordår för skjutningar i Sverige.

I regeringens senaste budget valde man att, istället för att satsa, skära ned i polisens budget med hela 232 000 000 kronor i jämförelse med den tidigare M/KD-budgeten. Man kan fundera på vad det egentligen ger för bild av regeringens prioriteringar till de hundratals våldtäktsoffer som fått deras brottsfall lagda på hög hos en polismyndighet som saknar bemanning eller till de anhöriga och drabbade av de som skadats och dödats i de hittills 195 skjutningarna i landet.

Hur kan ett bristande samhällskontrakt och tryggheten i ett land som står i en nationell gängkriminell kris inte vara en större prioritering än de åtta miljarder som nu föreslås läggas på det miljöpartistiska friåret som i kostnad motsvarar 15 802 poliser. Och hur har socialdemokratiska politiker mage till att sitta och twittra ut deras sympatier till de brottsdrabbade när de själva satsar mer pengar på bäversafari än på polisen i deras senaste budget i jämförelse med den tidigare M/KD-budgeten. Hur?

Det är dags att göra om och göra rätt. Det är dags för grundläggande prioriteringar för att upprätthålla en nationell trygghet och för att återuppbygga det bristande samhällskontraktet. Det är dags att slopa friåret, satsningar på bäversafari för 170 miljoner, familjeveckor och elcykel-subventioner för flera miljarder. Värdera istället våra skattepengar och satsa på välfärden. Höj straffen rejält, med fler utvisningar för utländska gärningsmän och längre fängelsestraff, inte minst för brott med koppling till organiserad brottslighet som i år stått till svars för mer än hälften av de 28 dödsfall i resultat av årets skjutningar.

Höj polisernas månadslöner med 3 000 kronor, utbilda och anställ 10 000 fler poliser innan 2024 och motverka attacker mot blåljuspersonal genom en tydlig lagstiftning som möjliggör generella förordnanden för kommunala ordningsvakter.

Frågan om trygghet och ett fungerande samhällskontrakt är för mig ingen partipolitisk fråga, utan en fråga som alla partier i Sveriges riksdag gemensamt ansvar för.

Därför vädjar jag, likt min partiledare Ulf Kristersson, till samtliga partier i Sveriges riksdag att hitta och få till stånd en blocköverskridande politisk mobilisering för att knäcka gängkriminaliteten.

Erik Örberg, vice ordförande MUF Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel