Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Boende på Allégården borde begära skriftligt beslut – och sedan överklaga

 
Allégårdens omvandling
Visa alla artiklar

Sundsvalls kommun excellerar i olagligheter och formlöst agerande. Det handlar om Allégården där socialförvaltningen i kallelsen till ett informationsmöte påstår att om en person väljer att bo kvar på Allégården kvar kvarstår inte biståndsbeslutet.

För det första är ett biståndsbeslut ett gynnande förvaltningsbeslut. Det är ett beslut som ger en enskild någon form av förmån. Beslut om plats i särskilt boende eller korttidsboende, hemtjänst eller trygghetslarm är alla exempel gynnande förvaltningsbeslut, vilka som huvudregel inte kan ändras eller återkallas. Det innebär att beslut om exempelvis plats i särskilt boende och hemtjänst, i regel inte kan ändras eller återkallas.

Undantag från huvudregeln har dock gjorts för vissa specifika situationer. Återkallelse av gynnande beslut får bland annat göras:

■ om beslutet har försetts med förbehåll om återkallelse;

■ om tvingande säkerhetsskäl föreligger;

■ om ett beslut har fattats med ledning av vilseledande uppgifter som den enskilde har lämnat.

Inga av dessa undantag gäller för brukarna på Allégården. Att som socialförvaltningen ställa upp villkor där den enskilde genom att bo kvar på Allégården säger upp biståndet och kommunen därigenom återkallar biståndsbeslutet är inte möjligt. Ett beslut om återkallelse eller ändring av biståndsbeslutet kan enbart ske genom individuella beslut och med den enskildes aktiva godkännande. Detta kan inte, som anges i kallelsen, ske formlöst. Allt annat agerande från kommunens sida är olagligt. Sundsvalls kommuns agerande är närmast att likna med utpressning av brukarna.

För det andra. Till saken hör att brukarna på Allégården har besittningsskydd. Ett särskilt boende som Allégården är ingen institution, som exempelvis ett hem för vård eller boende, utan för brukarnas boende gäller hyreslagen. En bostadshyresgäst som har besittningsskydd har i regel rätt att få sitt hyresavtal förlängt när hyresvärden säger upp avtalet och begär att hyresgästen ska flytta.

Fortsätter kommunen på inslagna linjen och agerar formlöst kan varje enskild brukare begära ett skriftligt beslut. Detta kan överklagas. Innebär beslutet att kommunen ändrar eller drar in biståndsbeslutet är utgången given. Kommunens beslut kommer att ändras i högre instans.

"Knut Katt", förvaltningsexpert med svans

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel