Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Boende på Allégården: Vår oro, ilska och förtvivlan kvarstår – vi blir överkörda på gamla dar

 
Allégårdens omvandling
Visa alla artiklar

Vi, boende på servicehuset Allégården, vill på det bestämdaste protestera mot Sundsvalls kommuns planerade ombildning/konvertering av vår boendeform.

Vi har många länge stått i kö för att få hyra här, med tillgång till det, som ni nu säger, hör ett trygghetsboende till – inklusive nattpersonal, distriktssköterskor och distriktsläkare. Vi har inga planer på att flytta och känner oss svikna av socialnämnden i vår kommun. 

På mötet den 7/5 tillfrågades kommunens/socialnämndens representanter, bland annat varför inte ombildningen kan ske successivt. Alltså, att nya hyresgäster kommer in som trygghetsboende allt eftersom och nuvarande serviceboende fortsätter att gälla för dem, som redan hyr här med tillgång till den omsorg och sjukvård, de flyttade in för att få. Den frågan besvarades inte.

En annan fråga som inte heller besvarades var den om vilka ombyggnader som måste till för ett trygghetsboende. Allt finns ju redan här, lägenheter, restaurang, kafé, samlingsrum. Var det beroende på den mycket infekterade stämningen vid mötet? Många upprörda röster från boende och närstående och alla fick dessvärre inte svar på sina frågor.

Vad vi inte heller förstår är, hur kommunen/socialnämnden kan säga att alla som vill, får bo kvar med bibehållen hjälp och stöd från hemtjänsten. Distriktssköterskan, läkaren och nattpersonalen försvinner ju. Då kan vi inte få den hjälp vi behöver, alltså måste vi flytta, eller klara oss bäst vi vill. Det är väl inte frivilligt utan en tvångsförflyttning!

Ett stort tack till Allégårdens personal och deras insändare i ST 12/5, med sina frågor om de boendes trygghet när bemanningen minskar och ändrar karaktär. Ett tack även till den som i sin insändare i ST 11/5 klargjorde hyresgästernas rättighet och kommunens skyldighet i frågan om beslut och överklagan. Tack även till andra insändare och reaktioner i ST 8/5 samt den 15/5 från vårdtagare och boende vid Allégårdens servicehus.

Socialnämndens insändare i ST 15/5 ger heller inga svar på dessa frågor utan är endast en upprepning av informationen på träffen och vår oro, ilska och förtvivlan över att bli överkörda på gamla dagar, kvarstår!

Och vad har KPR, Kommunala pensionärsrådet, att säga i frågan?

Boende på Allégårdens servicehus och deras närstående 

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel