Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Bostadsmiljöer i Sundsvall hotas av märklig trafikplanering

Sundsvall vill locka människor att bosätta sig i denna vackra och utvecklingsbara stad. Delmålet är att passera hundra tusen innevånare.

Det borde vara långt ifrån omöjligt. Här finns en blomstrande basindustri med råvaran, skogen, inpå knutarna. Här finns också många andra framgångsrika företag, ett IT-företagens "silicon valley" samt en expansiv besöksnäring, och så vidare.

Sundsvall är en fantastisk stad. Många trivs i den miljö och i det område man valt. Här vill man satsa, här vill man trivas, här vill man bo.

Men tyvärr ser vi orosmolnen hopa sig. Några av våra mest uppskattade bostadsområden hotas av att boende och andra berörda blir överkörda av en bristande eller oönskad planering av våra vägar.

Låt mig ge några exempel: Den onödiga förändringen av gamla E4-dragningen genom Sundsvall är ett exempel. Ett annat är en bristande lyhördhet som oroar boende i främst Sidsjö, Sallyhill och Nacksta genom att vägra att redovisa en övergripande trafikutredning kring byggandet av Katrinehill.

I diskussionerna kring Alnöbron, har boende på Alnö i flera år påtalat att, visst är bron trång, men att stora problem skulle kunna undvikas om man låter bygga en separat avfart mot Centrum och Wi. Men ingenting händer. Tiden går och köerna består.

På senare tid har det blivit dags att oroa boende i Granloholm, Haga och Bydalen, med att väcka tanken på att plöja in en Europaväg, E14, på Hulivägen! Mitt i dessa bostadsområden. Att man ens kan tänka tanken är ett mysterium för alla de människor som bor och färdas på denna väg. Det är inte lätt att förstå hur tankarna går kring planeringen av vårt gatunät.

De Sundsvallsbor som valt att bosätta sig här i något av dessa fantastiskt fina bostadsområden känner en vrede och olust med att deras bostadsmiljö äventyras. De känner inte att de får gehör för sina synpunkter.

Besvikelsen är stor och det sprider sig att ditt boende i Sundsvall kan du inte planera på lång sikt. Helt plötsligt kan du ha en motorväg vid din uteplats.

Från de styrande (S, V och C) bemöter man detta med att staden expanderar och lite stök får man räkna med"

"Lite stök" som pågår länge och förstör fina miljöer, är för mig en dålig planering och ett översitteri mot människors vilja till att trivas med sin bostadsmiljö. Då diskussionerna blir för besvärliga, skyller de gärna på Trafikverket.

Möjligen ligger det något i detta, men Sundsvalls kommun måste väl ändå vara den som styr utvecklingen av Sundsvall! Inte Trafikverket eller någon av dem anlitad konsult!

Jag lovar att fortsätta att slåss för ett Sundsvall där människor kan känna sig trygga och trivas i sin boendemiljö.

Lars Holmgren, Liberalerna

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel