Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Bra att Byggnads ändrar sig och vill följa märket – det tyder på ansvar och underlättar medlingen

Vi på Byggföretagen välkomnar beslutet av Byggnads ledning i Stockholm att släppa kravet på kompensation och därmed följa det märke som parterna inom industrin har kommit överens om.

Det här visar att Byggnads är beredd att börja ta ansvar för att säkra framtiden för svensk byggbransch. Detta kommer att underlätta den medling som har inletts.

Byggnads ledning i Stockholm påstår att de varslat för att vi i avtalsförhandlingarna inte vill få mer ordning och reda i branschen. Faktum är att vi är helt överens om att vi båda vill ha ordning och reda och sund konkurrens i byggbranschen. Det är något vi har jobbat gemensamt för i flera år. Det är just därför som Byggföretagen i den här avtalsrörelsen lagt konkreta förslag på ett utökat huvudentreprenörsansvar med en uppsnabbad process för en utökad granskning.

Likaså är arbetet lika prioriterat för oss med säkra arbetsplatser och god arbetsmiljö som för vår motpart.

Däremot kan vi inte låta regionala skyddsombud få större befogenheter än exempelvis myndigheter, därför har vi föreslagit ett alternativt utökat uppdrag.

Här i Västernorrland arbetar Byggföretagen och Byggnads tillsammans med Seko, Skatteverket och Arbetsmiljöverket i nätverket "Sund konkurrens i Västernorrland/Jämtland", där vi arbetar just med frågor kring ordning och reda, sund konkurrens och arbetsmiljö.

Vi från Byggföretagen tror och hoppas att vi även fortsättningsvis kan samverka i dessa, för oss alla, viktiga frågor.

I slutet av förra veckan inleddes medling under ledning av Medlingsinstitutets Jan Sjölin. Vår förhoppning och tro är att vi den vägen kan hitta lösningar som båda parter är nöjda med.

Årets avtalsrörelse måste leda till att konkurrensförmågan för seriösa byggföretag förbättras, inte tvärtom. Det måste vara värt att se kollektivet som norm och rikta de hårda handlingarna mot de företag som avsiktligt rundar våra värderingar och system. Här måste vi som parter verkligen kroka arm.

Nu är det viktigt att medlarna får goda förutsättningar för att mejsla fram ett förlikningsförslag som kan accepteras av båda parter. Byggföretag, byggarbetare och svenska folket förväntar sig ingenting annat.

Hanna Magnusson, bransch- och föreningsansvarig för Byggföretagen i Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel