Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Bra föräldrar vågar vara just föräldrar – dags att återta rollen

Ett gott föräldraskap kräver både mod och uthållighet. Har du vad som krävs för att vara en bra förälder? Jag vet att jag själv ofta kämpar - det är ingen lätt uppgift. Under mina 25 år inom skola och utbildning har jag sett och upplevt såväl bra som mindre bra föräldraskap.

Bra föräldrar vågar vara just föräldrar. De förstår att det är deras jobb att fastställa regler och rutiner hemma. De förstår att ansvaret för att få barnen att röra på sig, sova och äta sunt är deras ansvar. De förstår också att konflikter är en naturlig del av livet och att barn, framför allt tonåringar, lär sig av att försöka lösa dem på egen hand. Att direkt ringa till skolan och be den att lösa problemet är kanske en snabb och enkel lösning, men goda föräldrar förstår att på lång sikt hjälper inte detta deras barn mer än för stunden.

Goda föräldrar tar sig tid att prata med sina barn om livet och förstår att deras roll är att se till att barnen lär sig skilja på rätt och fel. Goda föräldrar ser hela barnet även när det begår misstag. De kan se och vågar ifrågasätta sitt barns beteende och visar genom detta att de tror på barnets inneboende förmåga att lyckas och göra rätt. Bra föräldrar förstår att stress är en naturlig del av livet och förstår att det är viktigt att lära barnet hur man bemöter och hanterar den känslan. Bra föräldrar har insett att ett ständigt avlägsnande av stress endast är en temporär lösning som inte hjälper barnet i ett mer långsiktigt perspektiv.

Bra föräldrar pratar om skola och utbildning i positiva ordalag, även om de själva har haft dåliga erfarenheter. Engagerade föräldrar lägger ner sin telefon och tillbringar tid med sina barn. Det är inte alltid lätt att vara förälder och det är viktigt att våga söka hjälp och stöd vid behov. En bra förälder kan göra misstag.

Barn föds varken med kunskap, värderingar eller erfarenhet. De får detta av att vara omkring oss vuxna. Vi vuxna måste återta våra roller som genom åren gått förlorade. Det är mycket sent på fredagskvällen och du vet inte var din tonåring är. Kommer du att köra runt för att leta efter ditt barn om du känner att det är vad som krävs? Det är sent på en vardagskväll när du märker att ditt barn fortfarande använder sin telefon i sängen. Har du modet att göra det som krävs? Din tonåring kommer hem i tårar då det har uppstått en konflikt i skolan. Vågar och kan du se ditt barns roll i den uppkomna situationen?

Vi som arbetar i skolan har en mycket viktig roll i ditt barns liv och om barn och ungdomar ska må bättre och samtidigt göra bättre ifrån sig i skolan behöver vi er föräldrar. För att nå dit måste ni föräldrar visa både mod och uthållighet. Ni är viktiga.

Pascal Brisson, rektor Engelska Skolan Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel