Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Bra idéer för att minska kostnader – men omöjliga att genomföra i kommunala skolor

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Med anledning av insändaren "Skolutredningen borde ha fokus på hållbara småskolor med flexibla klimatsmarta fastighetslösningar" i ST 9/11.

Skribenten Per Andersson försvarar små skolor. Den dagen kommunerna kan införa kommunala friskolor, där skolan själv ansvarar för sin ekonomi, ja då är Per Anderssons önskedrömmar möjliga.

Min egen erfarenhet av kommunala skolor och kostnader är tyvärr negativ. När vi föräldrar ville bidra med ett skärmtak över en entré, var det tvärstopp. Vi fick inte göra detta för den rimliga kostnaden, cirka 15 000 kronor. Det var nämligen så att kommunens avtal satte stopp för detta. Det skulle kosta cirka 45 000 kronor, det vill säga kommunens byråkratiska kostnad.

Per Andersson drömmer om föräldramedverkan och låga kostnader. Så fungerar det inte inom kommunen. Det är viktigare att följa inköpsregler, vilka genererar vansinniga kostnader för oss skattebetalare.

Per, dina idéer är utmärkta! Tyvärr har de ingen plats i en kommun i Sverige idag. Det är på grund av tidigare nämnda regler som kommunernas ineffektivitet kan fortgå. Friskolor kan ta ut vinster och pengarna i kommunerna kan användas till "elefantkyrkogårdar" och enormt överprisade fastighetsrenoveringar.

För övrigt är Alnö inte större än att barnen kan åka buss till skolan. Skicka en tanke till barnen i Lapplands inland, vilka kan ha dagliga bussresor på tio mil enkel resa.

Analytikern

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel