Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Bra insatser men inte tillräckligt – det som behövs är mer resurser till äldrevården

Jag läser Socialdemokraternas debattsvar i ST 1/4 på den insändare om brister inom äldreomsorgen som G Engström skrev i ST 27/3. En artikel som rörde upp många känslor och en förtvivlan över att det är så här äldre behandlas i Sundsvalls kommun i dag.

Jag hoppades på svar från de styrande som lovade bot och bättring och ett löfte om att åtminstone låta personalen vara två per avdelning varje natt. Det är väl det minsta man kan begära! Som det är nu får alltså personalen lämna en avdelning med 14 dementa boende helt ensamma om en kollega behöver hjälp på annan avdelning. Är det värdigt?

Är människorna som byggt upp vårt land och genom åren betalat miljoner i skattepengar till stat och kommun, inte värda mer?

Svaret från de styrande syftar snarare till att slå sig för bröstet och visa vad mycket bra man gjort. Det är bra insatser, men inte alls tillräckligt. Det spelar ingen roll att kommunen satsar mer pengar än andra kommuner, när det uppenbarligen är alldeles för lite för att garantera de äldre en värdig och trygg tillvaro.

Det som behövs är mer resurser till äldrevården. Pengar som går till personal som har tid med de äldre. Personal som är fler än en/avdelning nattetid. Inför varje val basunerar socialdemokraterna ut att man ska satsa på vård, skola och omsorg. Ändå måste just de verksamheterna spara eller vara underfinansierade varje år.

Hoppas innerligt att de styrande läser G Engströms insändare igen och tar till sig budskapet. Att de sätter sig ner och prioriterar om i kommunens budget redan från start. För kan man satsa stora pengar på att bygga igen väl fungerande vägar i stadskärnan, ha ett dyrt näringslivsbolag och bygga en logistikpark (med lån delvis), så kan man satsa på de äldre också. De människor som byggt vår välfärd och skapat de system som vi unga idag får skörda frukterna av. Det är dags att ge något tillbaka till dem. En ålderdom med värdighet, till exempel.

Undrande

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel