Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Bra med skydd vid kassorna i butikerna – men håll avståndet i kön

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

I dessa coronatider har mycket förändrats. Att tänka avstånd kanske inte har varit det lättaste, särskilt när man gör sina inhandlingar inför kommande helg i matbutiken och ska köa vid kassan.

I många lägen funderar man, om det är rätt väg som herr Tegnell och Folkhälsomyndigheten förespråkar om eget ansvarstagande, samt att alla hörsammar vad detta innebär.

Jag tycker att karantän, eller så kallad lockdown, är för drastiskt. Därför håller jag tummarna för att Sveriges strategi i efterhand kommer att visa sig vara lyckosam, trots det nu höga dödsantalet.

Men fortfarande slås jag av hur människor, särskilt unga människor och äldre pensionärer, gärna står och flåsar i nacken när man står på sin "punkt"/markering kassakön, för att hålla avstånd till framförvarande. Varför denna brådska? Går det snabbare om man "stressar på" bakifrån genom att stå närmare än rekommendationerna säger? Eller irriterar det er att man försöker, med respekt för kassapersonalen och för andra, bidra till säkerhetstänket enligt rekommendation?

Om man vänligen men bestämt påtalar att hålla avståndet, så möts man av gliringar. Då tycker väl någon av er, att man ska välja en annan tid att handla, men det är lättare sagt än gjort. Vissa gånger har man inget val. Jag handlar oftast sent på kvällarna, och jag är inte ensam om att tänka så.

Nu har plastskydd satts upp vid kassor, samt avdelar som skyddar vid ilastning av matvaror. Ta inte bort det efter pandemins frånfälle. Låt det vara kvar – permanent! Mig gör det inget, jag tycker det är bra. Kassapersonalen får nog sin dos av baciller från hostande och snoriga kunder – hela tiden!

Nä, vi lever i en ovan situation, men låt oss försöka tänka på vad corona innebär. Pandemin sätter ett nytt perspektiv på mycket som man aldrig reflekterat över tidigare.

Ta hand om er! Tvätta händerna – och håll avståndet!

Moraltanten

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel