Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Bra skolor gör Sundsvall attraktivt – behåll Allsta skola

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Vi är en familj som för något år sedan lämnade storstadslivet bakom oss. Prioriteringarna i livet förändras när man får barn. Sundsvall lockade med nära natur och möjligheter att skapa en enklare vardag och en trygg uppväxt för barnen. Vi valde att slå ner bopålarna i Allstabygden.

Redan vår första månad som Sundsvallsbor kände vi av skillnaderna i livskvalitet. Nu har vi och våra barn rotat oss, vi har fått nya bekantskaper och barnen har landat bra i den lilla byskolan.

Skolan är fantastisk! På vintern har barnen egna skidspår på skolgården och på ängarna över vägen susar de ner på pulkor och madrasser. På somrarna knatar de ner till tjärnen och badar. Barnen älskar sin skola och av Skolverkets utvärderingar framgår det att resultaten är goda och att skolan lovprisas av oss vårdnadshavare.

Ändå är skolan nedläggningshotad – för andra gången på ett år. Detta har sin grund i barn- och utbildningsförvaltningens ansträngda ekonomi. En förvaltning måste förstås förhålla sig till sina ramar – inget konstigt med det.

Men vi riktar oss till kommunens politiker!

Sundsvalls kommun har stora visioner om "att gå från ett lagom-läge till stark utveckling och framtidstro" och har ett program för att skapa 5 000 nya jobb. Sundvall borde ha starka kort för att lyckas med det – närheten till bergen och havet, skogen och älven. Det vi alla måste komma ihåg är dock att kommunens trovärdighet i grundfrågorna om samhällsservice är en förutsättning för valet att bosätta sig just i Sundsvall.

För potentiella inflyttare och hemvändare är barnomsorg och skola troligen den viktigaste frågan – vi är ofta yngre personer som har yngre barn eller som står i begrepp att bilda familj. Hur kommunen väljer att styra barnomsorg och skola är därför avgörande för hur väl kommunen kan attrahera kompetens, växa och utvecklas.

Politiker i barn- och utbildningsnämnden – vi vill se ett modigt ledarskap som tar fasta på de strategiska och långsiktiga perspektiven om utveckling och hållbarhet. Visa att ni ser sambanden mellan skolfrågorna och kommunens långsiktiga ambitioner och mål om tillväxt och attraktionskraft.

Att avveckla en av kommunens bästa skolor i ett av kommunens mest eftertraktade områden signalerar varken framtidstro, utveckling eller trovärdighet och bidrar inte till att göra Sundsvall mer attraktivt.

Bekymrade hemvändare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel