Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Brandfarligt med bostäder vid vattnet – anlägg promenadstråk istället

Stadsplanerarna i Sundsvall verkar inte vara eniga om de signaler som de sänder ut.

För en tid sedan publicerades en annons i lokalpressen. Enligt den var de ytterst begränsade med tillstånd att bygga 100 meter från strandkanten, både ut i vattnet och upp mot land och 200 meter ska vara fredad från bebyggelse.

Vad sker? Nu finns planer på att bygga husbåtar, två rader. En vid stranden och en ute i vattnet en bit. I Umeå har man anlagt en gångväg längs älvens strandkant. Stränderna är fredade i flera städer, men inte i Sundsvall. Här står halva huset på land och halva i en betonglåda i vattnet.

Promenerande hänvisas till en gränd mellan husen, till stor del avskärmade från vattnet. Har räddningstjänsten verkligen accepterat detta? Hur ska de kunna evakuera folk från sjösidan eller angripa en brand? Samma frågor kan resas angående husbåtarna.

Om ett promenadstråk placeras längs stranden skulle snöröjningen troligtvis bli både enklare och billigare, men framför allt mycket trevligare att använda.

Var finns logiken?

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel