Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Bränn inte ihjäl våra humlor och bin och igelkottar

Varför måste det eldas så mycket torrt fjolårsgräs? Detta eldande tar död på massor av för oss livsviktiga humlor och bin och andra insekter som pollinerar våra blommor och vår gröda. Det vill säga de djur som ser till att det i framtiden finns mat på våra bord. För finns inte dessa insekter så blir inte hellre några frukter och bär och spannmål att äta och laga vår mat av.

Var övervintrar dessa insekter? Jo, i stor utsträckning så kryper de ner i marken och i gräset på hösten. Det som sker på våren när man eldar fjolårsgräset är att då bränns insekterna ihjäl, dessa oskyldiga och för vår överlevnad mycket viktiga djur.   

Om man nu absolut vill ta bort detta fjolårsgräs, använd en lövräfsa och räfsa ditt gräs. Eller låt gräset vara kvar, för det går inte många dagar förrän det nya gröna gräset täcker över fjolårsgräset. Dessutom bidrar det kvarlämnade fjolårsgräset och fjolårslöven till att gödsla din gräsmatta och dina rabatter om det får ligga kvar på marken.

Många andra djur gynnas också av att du lämnar kvar fjolårsgräs och löv i dina rabatter och gräsytor, bland annat så kommer du att få besök av igelkottar som letar mask och andra småkryp i dessa förmultnande löv och gräsrester.

När det gäller igelkottar så finns det ytterligare en sak att tänka på, och det är var igelkottarna övervintrar. Det kan exempelvis vara i den lövhög/rishög som du krattade ihop förra hösten. Vad händer om du eldar upp denna lövhög/rishög nu i vår? I värsta fall så eldar du också upp dom övervintrande igelkottarna som finns i din lövhög!

Tycker man att långt fjolårsgräs är störande innan det nya gröna gräset börjar växa upp kan man kan klippa gräset kort sent på hösten, så är problemet löst.

Värna om våra pollinerande insekter. De är en viktig länk i den kedja som ger oss mat på bordet.

Man tar dessutom en stor risk när man eldar sitt torra fjolårsgräs. Gräsbränder och skogsbränder är inte att leka med. Är det dessutom torrt i markerna, ja då kan det gå blixtsnabbt att elden tar överhanden. Var och en som eldar är också ansvarig för sina handlingar och den skada som man i värsta fall åsamkar någon annan person eller någons egendom och skog. Det kan i slutändan bli en mycket dyrbar och kostsam historia!

Martin Stugholm, Brunflo

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel