Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Bussförare: Reklam skymmer sikten bakåt – jag får chansa att det är fritt när jag kör ut från hållplatsen

Med anledning av insändaren "Bussar har inte företräde på en 60-väg – jag har flera gånger tvingats tvärnita", av signaturen "Rädd för bussar" samt insändaren "Bussar bör alltid ha företräde när de lämnar hållplatsen", av signaturen "Agne Berg".

Jag är själv förare i Sundsvalls stadstrafik och är mycket väl medveten om att detta kan hända. Jag ska dock inte uttala mig om hur det ser ut i Kvissle/Njurunda då jag inte kör där, men på stadslinjerna finns en del farliga hållplatser på 60/70-vägar.

Bland annat vid Alnöbron västra i riktning mot Alnö. Denna hållplats ligger efter en kurva och jag som förare får, som "Agne Berg" säger, mer eller mindre chansa att det är fritt bakåt.

Många av våra bussar har reklam bak på bussen så vi har ingen sikt rakt bakåt i en eventuell bakruta. I vänster sidospegel ser jag inte bakomvarande fordon förrän de är kanske 50 meter bakom, och då har man ofta redan börjat rulla och har inget annat val än att fortsätta sega sig uppför bron. I höger spegel kan man med lite tur hinna se något svischa förbi, men på sommarhalvåret skymmer träd och buskar sikten och på vintern ligger ofta snöhögar/-vallar i vägen.

Sen kan vi ju ställa oss frågan varför trafikanter på Bergsgatan har så bråttom att komma före bussar som vill ta sig ut från hållplatserna eller varför så få lämnar företräde vid bussgatan in mot Birsta City i höjd med Rusta. Just här hade jag gärna sett trafiksignaler istället.

En man med glatt humör

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel