Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Bygg fler studentlägenheter – och gör det lättare för studenter att få tag på boende

Idag, 9 juli, kommer antagningsbeskedet till Mittuniversitetet. Många är de som kommit in på sin drömutbildning och kanske flyttar hit från en annan stad. Men hur enkelt kommer det bli att ordna boende?

I sin senaste årliga rapport visar Boverket att det råder bostadsbrist i 240 av landets 290 kommuner. I Sundsvall bedöms det råda underskott av bostäder på bostadsmarknaden. Likaså dras studentbostäder med långa köer i stora delar av landet och antalet år man behöver stå i kö för att få en hyreslägenhet i de större städerna kan ofta inte räknas på fingrarna.

Regeringen har inte gjort någonting på sex år för att komma till rätta med dessa problem. Lösningen på en sönderreglerad bostadsmarknad är inte mer statlig inblandning, utan snarare att ge mer frihet åt aktörer som verkar där – såväl byggbransch och fastighetsägare som de boende. Regleringarna har säkerligen införts med goda intentioner, men sammantaget får de en hämmande effekt marknaden.

Vi vill lyfta upp några exempel som skulle underlätta för inte minst studenter att få tag på en bostad:

1. Gör om bullerreglerna. De nuvarande reglerna utgår från hur hög volym som förekommer utanpå fasaden. Tidigare kan denna regel varit förståelig då lägenheter ofta krävde vädringsfönster. Nu kan sådant i stället ersättas med luftkonditionering varvid det rimliga vore att i stället uppmäta värdena inomhus, då det ändå är där den boende befinner sig. Studentbostäder har ofta ett centralt läge och skulle därmed gynnas av denna förändring.

2. Anpassa tillgänglighetsstandarder. Att man oavsett funktionssätt ska kunna skaffa sig en bostad är självklart. Att alla lägenheter som byggs måste vara tillgänglighetsanpassade är däremot något som medför en omfattande fördyring och gör att studentbostäder ofta inte blir konkurrenskraftiga att bygga.

3. Fasa ut hyresregleringen. Hyresregleringen är skadlig både på nyproduktion och inom det befintliga beståndet. När det gäller nyproduktion väljer byggherrarna ofta att hellre bygga bostadsrätter där ingen prisreglering råder och där de kan få avkastning direkt. De presumtionshyror som nu gäller upp till 15 år från det att ett hus byggs täcker tyvärr ofta inte de kapitalkostnader som fastighetsägaren har över lång tid. Även inom det befintliga beståndet vore en successiv övergång till marknadshyror önskvärd.

4. Avskaffa flyttskatten. Flyttskatten är något som medför inlåsningseffekter på bostadsmarknaden. I ett första steg borde åtminstone uppskovsräntan, den ränta som betalas på uppskjuten reavinstskatt, avskaffas. Därvid borde det ske en stegvis avtrappning av reavinstskatten för att minska trösklarna för den som behöver förändra sin boendesituation och frigöra sin tidigare bostad till någon annan.

Roten till problemen måste tas bort och det görs bland annat via ovan nämnda åtgärder. Om dessa införs skulle det kunna byggas fler bostäder i Sverige och i Sundsvall och därigenom möjliggöra fler klassresor för unga från resten av landet.

Benjamin Dousa, förbundsordförande MUF

Oskar Brusell, distriktsordförande MUF Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel