Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Byggföretagen: Fortsätt investera och handla!

 
Corona: Näringsliv
Visa alla artiklar

De flesta företag i regionen känner nu av följderna av coronavirusets spridning. Byggföretagen är en bransch av många.

I dessa extrema kristider har vi en uppmaning till kommuner och region: Fortsätt med era upphandlingar och investera för framtiden. Det har aldrig varit så viktigt för företag och jobb som nu!

Antalet varsel ökar markant, och pandemin påverkar företagen i hela Sverige. Många jobb är i fara – direkt eller indirekt. Framöver kommer det leda till minskade skatteintäkter till offentlig sektor.

Allt fler kommuner runt omkring i Sverige försöker nu hjälpa företagen. En del förlänger betalningstider på avgifter inom bland annat VA, sophantering, tillstånd och tillsyn, en del pausar tillsyn- och tillståndsärenden och utomhusserveringar tillåts redan nu för att hjälpa besöksnäringen att överleva.

Från Byggföretagens medlemmar är uppmaningen enkel. Fortsätt investera för framtiden! Fortsätt handla! Nu är det även hög tid att dela upp större upphandlingar i mindre, så att även små- och medelstora byggföretag i regionen har möjlighet att delta. Men tiden är knapp - så fler direktupphandlingar är också en konkret åtgärd för att hjälpa byggföretagen att överleva, bevara jobb och samtidigt bygga regionen för framtiden.

Utöver att föra en tät dialog med branschen och företagen, är det nu även viktigt med respekt och förståelse för hur företagsägare påverkas av situationen. Ingen har kunnat förutse en liknande inbromsning med så stora samhällsekonomiska konsekvenser. Alla påverkas. Så glöm inte att det är personer bakom varje företag, som just nu slåss för sitt företags överlevnad med alla deras medarbetare. Era samhällsinvånare.

Så vår önskan är att sätta tydligt fokus på era inköpsorganisationer. Öka medvetenheten om upphandlingens betydelse och höj kunskapsnivån för den goda affären. Det har aldrig varit så viktigt – och avgörande – som nu.

Tillsammans tar vi ansvar för varandra och bygger Sverige på schyssta grunder.

Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen

Hanna Magnusson, lokal chef Byggföretagen i Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel