Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Byt namn på länet – från Västernorrland till Medelpad eller Ångermanland

Jag håller med insändaren i ST 27 april, av signaturen "Valle", om att det är dags att byta namn på länet.

Visserligen finns det en historisk betydelse i namnet Västernorrland, det är en "del av Norrland väster om bottenhavet" (under den tid då Finland var svenskt), men det är lika fullt förlegat för det.

Det är lite tråkigt att man så sällan hör landskapens namn om platser och orter i Norrland, bara för att det är så mycket bekvämare att säga "Norrland". Det är tråkigt att så vackra namn som Ångermanland, Hälsingland eller Medelpad så ofta glöms bort.

Förresten är det dåligt reklam för det praktfulla Medelpad att kalla det "Norrland" när man pratar med någon som bor söderöver. I Mälardalen, där jag kommer ifrån, är "Norrland" förknippat med oändlig skog, döende byar och evig vinter. Det är inte bra att sortera in Sundsvall med Stenstan, Härnösand med Östanbäcken eller hela regionens varierande berglandskap, i det facket.

Ett nytt namn åt regionen skulle kunna få bli antingen Medelpad eller Ångermanland. Medelpad får ett plus av att ange att regionen faktiskt ligger runt Sveriges geografiska mittpunkt och inte "långt, långt borta i norr". Ångermanland får ett plus av att det dels låter vackert, dels avviker mycket från alla andra både läns- och landskapsnamn. Inte ett enda län börjar på Å.

Däremot finns det en hel del både län och landskap som börjar på väst eller väster som det nuvarande länsnamnet kan förväxlas med. Vi har Västerbotten, Västmanland, Västergötland (landskap), Västra Götalandsregionen och just Västernorrland.

Slutligen är det tråkigt att bara tre av Norrlands alla nio landskap får ge namn åt motsvarande regioner, så varför inte låta Medelpad eller Ångermanland få ge namn åt ett fjärde?

Stolt son av en ångermanlänning

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel