Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Catrin Eliasson (L): Visa humanitet för Bayan, Ahmad och Sally

Artikel 19 av 22
Funktionshindrade i Sundsvall ska utvisas
Visa alla artiklar

Bayan, Ahmad och nu Sally. Tre rullstolsburna unga människor med ytterligare medicinska svårigheter är utkastade på gatan i Sundsvall.

Orsaken är att de inte anses ha tillräckliga skäl att stanna i Sverige. Den medicinska vården de behöver finns i deras ursprungsland. Men hur är det med deras rätt till frihet och värdighet?

Under den tillfälliga utlänningslagen har möjligheten att bevilja uppehållstillstånd av "särskilt ömmande skäl" (tidigare kallat humanitära skäl) åsidosatts. Endast om Sverige bryter mot Europakonventionen kan ömmande skäl anses vara godtagbart.

Europakonventionen innehåller ett antal artiklar som vackert belyser människors rätt till skydd för sitt privatliv, rätt till frihet och säkerhet och förbud mot diskriminering.

Att bli utvisad till ett land där funktionshindrade inte anses ha lika värde som andra, bryter inte det mot skydd för sitt privatliv, rätten till frihet och förbudet mot diskriminering?

Att bli utvisad till ett land där familjen förkastat dig för att du blivit utsatt för våldtäkt, bryter inte det mot människors rätt till en social tillvaro förutom allt det ovan nämnda?

Skillnaden mellan en human och en inhuman migrationspolitik är att vi vågar se hur den enskilda individen drabbas av myndigheters beslut.

Vi kan inte fortsätta utvisa människor i en sårbar situation medan vi fortsatt ska ta hänsyn till vad som kan hända med dömda brottslingar vid en utvisning.

Vi kan inte fortsätta ha en lag som inte ger utrymme för "särskilt ömmande skäl" när just detta gör skillnad mellan human och inhuman behandling av våra medmänniskor.

Vi kan inte heller ha lagar som bakbinder kommuner att stå upp för den utsatta människan.

Det är beklämmande och sorgligt att en längre tids dåligt skött migrations- och integrationspolitik ska slå så hårt tillbaka att vi inte ska få se skäl, ömmande skäl att låta människor där vi vet att deras fri- och rättigheter kommer att bli inskränkta vid en utvisning, få visas humanitet och därmed stanna i Sverige.

Visa humanitet för Bayan, Ahmad och Sally!

Catrin Eliasson, Liberalerna Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel