Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Centerpartiet: Vi tar ansvar för nära vård i hela regionen

Med anledning av insändaren "Replik: Kommuner behöver vara en likvärdig partner – inte en underordnad delägare" i ST 11 juli.

I sitt debattinlägg stänger ledande socialdemokratiska socialtjänstpolitiker från länets kommuner under överskådlig tid definitivt dörren för införande av tre sammanhållna vårdområden i Västernorrland, med utgångspunkt i regionens tre sjukhus i Sollefteå, Sundsvall och Örnsköldsvik.

Detta då en utveckling av vårdområden, enligt modell från Norrtälje Tiohundra, förutsätter ett gemensamt delat ägarskap mellan berörda kommuner och regionen, vilket nu inte är aktuellt i Västernorrland ur ett kommunalt perspektiv.

Region Västernorrland är i slutfasen av ett utvecklingsarbete gällande en ny hälso- och sjukvårdsorganisation, som en följd av genomförd utvärdering av nuvarande länskliniker och inte minst ambitionen att stärka den nära vården i Västernorrland. I detta föreslås nu bland annat en utvecklad organisatorisk samverkan mellan primärvården (hälso/vårdcentraler) och specialistvården (sjukhusvård), med ett särskilt fokus på äldre, multisjuka och kroniker genom inrättande av tre närsjukvårdsområden i länet, Sollefteå, Sundsvall och Örnsköldsvik, vilket även stärker det lokala ledarskapet.

Då inte sammanhållna vårdområden tillsammans med kommunerna längre är ett möjligt alternativ så är Centerpartiet, som ett konstruktivt och ansvarstagande parti i opposition, beredda att ställa sig bakom den organisationsförändring inom hälso- och sjukvården som nu föreslås, då denna ändå innebär flera steg i rätt riktning, även om man inte når hela vägen fram gällande psykiatrin.

Dock under förutsättning att den politiska majoriteten (S, M, L) också är beredda att förädla organisationen ytterligare med målsättning att leva upp till tidigare politiska beslut gällande en stärkt primärvård och en utvecklad nära vård i hela Västernorrland, samt med ambitionen att fördjupa den demokratisk samverkan inom hälso- och sjukvården tillsammans med länets sju kommuner.

Centerpartiets erbjudande till majoriteten är därför möjligheten till en bredare politisk uppgörelse, till gagn för både patienter och personal, om följande fyra förslag kan tillgodoses:

1. Att ramen till Primärvården permanent utökas med ytterligare 50 miljoner kronor.

2. Att hälso- och sjukvårdsnämnden fastställer ett särskilt uppdrag gällande innehåll och omfattning för regiondriven specialistvård, primärvård och tandvård vid närvård Härnösand.

3. Att hälso- och sjukvårdsnämnden med berörda kommuner inrättar tre närsjukvårdsberedningar, en för respektive närsjukvårdsområde.

4. Att regiondirektören rekommenderas utse en närsjukvårdssamordnare per kommun som ingår i ledningen för respektive närsjukvårdsområde.

Regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Lena Asplund (M) och vårdvalsutskottets ordförande Ingeborg Wiksten (L), är ni mogna för seriösa samtal om detta, för en utvecklad nära vård i hela Västernorrland?

Centerpartiets regiongrupp

Roger Byström (C), gruppledare

Sanna Jonsson (C), vice gruppledare

Jonny Lundin, oppositionsråd

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel