Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Chaufförer i färdtjänsten ger hånfulla kommentarer och drar sexistiska skämt – det är inte okej

Vi som är beroende av färdtjänsten är sjuka och handikappade – i olika ålder, etnicitet och kön. Vi förväntar oss ett respektfullt och artigt bemötande. Vi är kunder och i beroendeställning.

De flesta chaufförer har ett korrekt bemötande, men det finns några som ger hånfulla kommentarer. De frågar om privatlivet, de kommenterar föraktfullt sjuka och kommer med sexistiska skämt. Det finns också de som kör som om det vore en racertävling. Vissa har så mycket parfym på sig att kväljningar och huvudvärk uppstår. En gång i tiden var parfym förbjuden i färdtjänsten, eftersom många är allergiska eller blir åksjuka. Tydligen är den regeln borta nu.

Allvarlig sjukdom syns inte alltid utanpå. Medicinen som finns idag gör att symtomen dämpas. Det åligger inte chauffören att bedöma sjukdom. Kommentarer att sjuka ljuger och lurar till sig olika favörer ska ingen av oss kunder behöva höra. Inte heller ska vi utfrågas om våra privatliv. Vi har inga skyldigheter att lämna ut oss. Vi ska inte tvingas utstå sexistiska skämt, eller uttalanden om hur vi ser ut.

Många upplever färdtjänsten förnedrande och obehaglig, men vågar inte säga ifrån.

Till respektfulla och artiga chaufförer som uppträder korrekt – ett stort tack!

Nu får det förbanne mig vara nog

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel