Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Chockhöjning av bilbränslet – efterlyser vettiga beslut

Sverige tillåter import och tillverkning av bilar, men inte för fossilt bränsle. Trots giftspridningen har staten ändå varit positiv till alla miljarder som bilen dragit ihop till statskassan. ”Bästa mjölkkossan” någonsin, men nu ska det bli ändring med förhoppningsvis ny teknik, bland annat eldrift eller med allehanda “soppor” i bränsletanken.

Övergången blir förstås ännu lönsammare för staten. Jo, faktiskt. Alla fordon som på sikt kommer att konverteras för eldrift drabbas naturligtvis av den redan svidande hushållsskatten på el. En mumsbit även för elbolagen och i vanlig ordning “skatt på skatt” plus moms. Så är det ju redan.

Etanolinblandningen blir förmodligen verklighet igen. Vansinne – skogen är ju redan vårt viktigaste filter mot utsläppen. Är det då vettigt att fälla den svenska skogen eller regnskogarna i andra världsdelar?

Om det är pengar man är ute efter så kan det kanske vara på tiden att först kräva tyska biltillverkare för böter (straffavgift) för bluffen med avgasreningen för ett år sedan. En händelse som andra länder redan klarat av. Och det mest uppseendeväckande är att Miljöpartiet ännu inte fattat vad som hände. Inga kritiska reaktioner alls från det hållet.

Vi efterlyser vettiga beslut. Inte nya skatter!

"Josman"

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel