Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Christer Nygren behövs – satir är ytterst effektiv men svårhanterad

Christer Nygren är en duktig journalist och författare. Signaturen K.J. är upprörd över Nygrens kåseri om klimat och miljökriserna.

K.J. har rätt i att världen står inför en uppsjö av katastrofer på grund av människans skadliga klimatpåverkan. Han anser att Nygrens krönika är gnäll, inte insiktsfullt eller ens rolig. Dessutom anser han att artikeln inte borde ha publicerats.

Själv anser jag att artikeln är rolig och något chockerande. Han säger sig vara trött på miljödebatten. Och lider inte av klimatångest. Nygren förutspår att vi snart kommer att tvingas att gå på alla fyra och äta gräs och att vin och sprit kommer att förbjudas. Däremot kommer några krukor med hasch tillåtas.

Kan det inte i stället vara så att Nygrens artikel ökar miljöintresset? Om klimatfrågorna behandlas som nu så kanske flera tröttnar. Miljökampen bör nog föras med gott humör och insikt om att mycket faktiskt kan göras. Vi kan inte kräva att alla åsikter är till hundra procent politiskt korrekta. Debatten bör vara fri. Tänk också på att Nygrens artikel var publicerad på sidan Allvar och skämt.

När Jonathan Swift i början av 1700-talet lanserade ett häpnadsväckande anspråkslöst förslag till lösning på problemen med svält och många fattiga barn, väckte det en opinionsstorm. Lösningen var att barnen skulle slaktas och serveras som delikatesser till de rika. Betydde det verkligen att han förespråkade kannibalism? Satir kan vara ytterst effektiv men svårhanterad.

Gunnar Nordström

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel