Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Christer Nygrens gnäll om klimatdebatten gjorde mig så trött

Efter att jag läst Christer Nygrens senaste krönika så var jag tvungen att luta mig tillbaka i stolen och tänka efter. Inte för att det jag nyss läst varit särskilt insiktsfullt, klipskt eller ens roligt. Nej, jag ville bara försöka organisera mina tankar kring vad exakt angående krönikan i fråga gjorde mig så plötsligt trött.

Hela vår värld står i startgroparna för en hel uppsjö av globala katastrofer. Klistra upp post it-lappar på en vägg med alla möjliga hemska saker som kan hända en värld, vänd dig om och kasta en pil bakåt. Chanserna är stora att vilken lapp som pilen än genomborrar så håller den katastrof som beskrivs där just nu på att ske.

De flesta av oss struntar i detta. Vi lever våra liv och gör som vi alltid gjort. Vi nickar och mumlar medhållande så fort någon försöker ruska lite vett i oss och sen så går vi hem och glömmer bort det.

Men inte Christer Nygren. Nej, han har tagit modet till sig och ställt sig upp och gnällt om hur trött han är på att omvärlden försöker varna honom om att vår planet är på väg käpprätt åt helvete! Ja, likt tusentals gubbar utan särskilt stor koll (men med en orimligt stor avsaknad av självinsikt för att kompensera för detta) innan honom så gormar han om alla dessa läskiga förändringar som sker utan att någon rådfrågat honom.

Han hytter med käppen åt alla dessa glin som har varit dåraktiga nog att ta åt sig vetenskapligt belagd information om hur jordens klimat är i fara och försöker göra något åt det. Hur vågar de?! Förstår de inte att det enda vettiga en människa kan göra i denna situation är att kläcka unkna anekdoter om hur man på Christer Nygrens tid minsann bara fick äta två potatisar med smör? Eller harva fram nötta skämt om kofjärtar och om hur klimatgalningarna tänker ta din sprit och tvinga dig att börja knarka.

Människor runt om vår planet dör på grund av människans skadliga klimatpåverkan. Faktum.

Så det är rent ut sagt pinsamt att se en dylik krönika i en annars så kvalitativ tidning. Om ni ska ge röst åt kritik mot hanteringen av klimathotet så kan ni väl åtminstone gräva fram någon som kan förse er med lite faktisk substans och inte bara banalt, självupptaget gnäll.

K. J.

SVAR DIREKT:

Hej K.J! De krönikor vi publicerar förmedlar åsikter från den enskilde krönikören. Förhoppningsvis väcker de tankar och känslor hos läsaren. Vi strävar efter att vara en bred plattform för olika åsikter. Därför publicerar vi även många olika debattinlägg, som det här från dig – tack för det!

Karin Näslund, chefredaktör

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel