Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Covid-19 – det är inte sjukdomen som är problemet utan vårt sätt att förhålla oss till den

Jag hyser stor respekt för alla som blivit riktigt sjuka i covid-19 eller har nära och kära som fått sätta livet till runt om i världen. Det är beklagligt och det önskar man ingen, men det är varken första eller sista gången som en sjukdom tar nära anhörigas liv.

Hysterin kring detta är total och man kan återigen konstatera att människan är ett flockdjur som vid tider som dessa tappar förmågan att tänka klart. Istället drabbas vi av panik och flyr bort från verkligheten för att istället förlita oss på mediala domedagsprofeter och googleläkare.

Land stänger gränser för att begränsa en smittspridning som redan är global. Nyheterna världen över visar siffror på konstaterade fall av en sjukdom som folk inte testas för. Gemene man går med ansiktsmasker för att någon sagt att det skyddar mot smittan och affärer töms på toalettpapper som om magsjuka skulle vara huvudsymtomen för sjukdomen.

Den här listan av saker skulle jag kunna göra obegränsat lång men det jag försöker säga är att det finns ingen logik i besluten som fattas av såväl regeringar som samhällsmedborgare. Men det är inte oväntat, människan är programmerad till att fly sen hundratusentals år tillbaka men jag hade hoppats att man blivit smartare sedan dess, men det är uppenbart att så inte är fallet.

Det jag tycker man ska komma ihåg är att detta kommer att blåsa över, självklart så kommer folk ha drabbats av detta, men den stora majoriteten kommer knappt märka av sjukdomen, det är ju alla experter helt överens om.

Det jag är mest rädd för är naturligtvis inte sjukdomen utan vad människan skapat genom rädslan för den. Världens börser är i fritt fall som om framtidstron på samtliga bolag försvann över en natt. Folk varslas från arbetet och vill man så kan media med hjälp av ledande befattningshavare skapa en lågkonjunktur av sällan skådat slag hur lätt som helst och det är ju nästan så man undrar om det är planen. Med risk för att låta som en konspirationsanalytiker, men handlingarna som verkställs får ju en att fundera.

Det finns bara ett sätt man hade kunnat stoppa detta på och det hade varit genom att hela jordens befolkning skulle testats samtidigt och att då bekräftade smittade satts i karantän omgående. Det är ju så klart bara i teorin det hade fungerat men tänk om man i tidigt skede, eller nu bara isolerade riskgruppen för denna sjukdom, och sen levde alla andra precis som vanligt.

Några skulle bli sjuka och tvingas vara hemma från jobbet några dagar och andra skulle inte märkt av det alls. Om några månader hade det kanske varit över och därmed hade detta bara blivit en influensa likt varje år. Istället så har det utvecklats till vad som kan liknas med apokalypsen om man sätter örat mot rälsen.

Om man bara stannar upp en stund, tänker till så tror jag att många skulle inse att det inte är sjukdomen som är problemet utan vårt sätt att förhålla oss till den.

Sundberg

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel