Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Cyniskt att driva en arbetslinje hårt – när det inte finns jobb till alla

Ett par ledande moderater i Sundsvalls kommun efterlyste i en insändare i ST 9 februari en tydligare arbetslinje i kommunen, "så att varenda unge får se sina föräldrar gå till jobbet". De menar att man bör kräva mera av bidragstagare samt att ge "människor utanför samhället" (det är så de ser på arbetslösa!) en tydligare väg in.

Dessutom anklagar de arbetslösa för nedläggning av exempelvis ungdomsrådgivningen i Sundsvall. Hårda ord mot de arbetslösa (som var 6,8 procent i riket i november, enligt SCB).

Generellt är det cyniskt att driva en arbetslinje hårt, när det inte finns jobb till alla. Hur än mycket man "piskar och pinar" de arbetslösa, har väldigt många ändå inte en chans till jobb, då jobben helt enkelt inte finns.

Men de två Sundsvallsmoderaterna vill att alla ska vara i jobb. Vill deras parti det? Vill borgerligheten det? Vill majoriteten i riksdagen det?

Jag tror inte det. Utifrån den ekonomiska teori de tillämpar anses, som jag uppfattar det, full sysselsättning inte vara bra för samhällsekonomin. Den leder till att arbetstagarna får större makt gentemot arbetsgivarna och kan kräva högre löner, bättre arbetsmiljö, och så vidare. Det kostar pengar och kan leda till inflation. Det är sannolikt ett av skälen till att staten inte vill minska arbetslösheten genom större satsningar.   

Den tragiska slutsatsen måste rimligen bli, att de arbetslösa fyller en uppgift, behövs för Moderaternas, med flera partiers, politik – som återhållande på löneökningar och inflation. Företeelsen kallas för "jämviktsarbetslöshet", det vill säga en arbetslöshet som på lång sikt behövs i en marknadsekonomi för en stabil inflation.

Men enligt de moderata insändarskribenterna ska dessa arbetslösa ändå jagas till jobb som inte finns, jagas med en tydligare arbetslinje som sannolikt innebär hot om minskade eller indragna bidrag samt utanförskap. Detta anser jag är djupt cyniskt.

Jag menar att ingen ska, som i dag, tvingas vara arbetslös, då det finns gott om arbetsuppgifter och pengar i vårt samhälle, som kan bli till jobb åt alla. Då kan arbetslinjen tillämpas fullt ut.

Om man ändå är arbetslös, ska man ha en säkrad och vettig inkomst (medborgarlön!?), inte en låg, osäker och tidsbegränsad a-kassa eller ett lågt och ständigt omprövat försörjningsstöd.

Lennart Jacobsson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel