Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Cyniskt att tvinga Kommunal till strejkvarsel under pandemin – välfärdsarbetare förtjänar bra löner och villkor

Det är cynism som gör att Vårdföretagarna tvingar Kommunal att varsla om strejk mitt under brinnande coronapandemi. Om överenskommelsen inte är klar senast nu på fredag blir det konflikt.

Vårdföretagarna har inte velat gå med på den extra lönesatsningen till yrkesutbildade utan att samtidigt införa stora försämringar i avtalet. Detta till trots att företagen plockar ut övervinster.

För Kommunal handlar varslet och konfliktåtgärder såsom strejk mot Vårdföretagarna om att alla skickliga och samhällsbärande medlemmar i Kommunal har under obeskrivligt svåra förhållanden arbetat bortom mänskliga gränser för att säkerställa vård och omsorg av hög kvalité för den generation som byggt välfärdssamhället, som byggt Sverige och arbetat hela sina liv. Dessutom har vårdpersonalen riskerat sin egen hälsa under coronapandemin.

Välfärdsarbetarna är grunden för Sveriges förmåga att ta sig igenom 2000-talets värsta kris. Precis på samma sätt som den generation av äldre som vårdas var grunden för att på 1930-talet bygga upp det samhälle och Sverige vi alla lever i.

Våra krav handlar enbart om att välfärdsarbetarna som jobbar inom privat vård och omsorg ska ha lika mycket som hos andra arbetsgivare, utan att göra kraftiga försämringar i andra delar av kollektivavtalet. Att Vårdföretagarna trots detta tvingar Kommunal att varsla om strejk, för att de vill slippa ge sina anställda bra löner och goda arbetsvillkor, är inte bara utryck för girighet utan påvisar även total avsaknad av empati.

Kommunal har i sitt varsel lovat att vi inte vill att brukare och medborgare som är i behov av vård och omsorg ska drabbas av en konflikt som inte ens skulle behöva uppstå. Det är inte de som ska drabbas för Vårdföretagarnas girighet och känslokalla inställning.

Kommunal har tagit sitt ansvar och konstruerat varslet så att brukare och medborgare som är i behov av vård och omsorg inte ska drabbas av en konflikt som Vårdföretagarna tvingar fram.

Vi lägger inte allt arbete i blockad, utan har öppnat upp för kommunen att ta över delar eller hela verksamheten för att inte det ska ske. För Kommunal tar sitt empatisk ansvar.

Nu räcker det. Under en av Sveriges värsta kriser i modern tid vägrar Vårdföretagarna att ge personalen ordentliga löner och bra villkor. Detta trots att företagen plockar ut övervinster. De sex största koncernernas vd:ar tillsammans tjänar som 125 heltidsarbetande undersköterskor.

Vilket välfärdssamhälle vill du ha? Ett som styrs av företagens gigantiska vinster eller ett som bygger på att välfärdsarbetarna som vårdar din gamla mormor, pappa eller annan äldre släkting har bra löner och sunda arbetsvillkor? För vi inom Kommunal tvivlar inte en sekund i den frågan.

Så se nu till att backa upp alla de som gör jobbet i välfärden, nu behöver vi ert stöd mer än någonsin. Allt annat är oansvarigt!

Rickard Altin, facklig-politisk förtroendevald, Kommunal vård och omsorg Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel